НОВИНИ

След размириците в Бразилия: Ситуацията е овладяна, президентът ще работи от офиса си

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:13, 09.01.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва подновява работата си в офиса си в столицата. След часове на бурни протести, полицията успя да овладее ситуацията. Привържениците на Жаир Болсонаро, които не признават загубата му на президентския вот от Лула да Силва, нахлуха в сградите на Конгреса, Върховния съд и президентския дворец.

Изпочупени прозорци, бюра и компютри - така изглеждат сградите на властта в Бразилия след атака на крайнодесните привърженици на Жаир Бослонаро, който загуби изборите от Луиз Инасио Лула да Силва. Той управлява от едва седмица и вече се сблъска с първата си сериозна криза. Лула да Силва остро осъди действията на привържениците на опонента си и заяви, че те ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

"Това е геноцид. Той е провокиран и стимулиран от социалните мрежи, от Маями, където Болсонаро отиде", коментира Луиз Инасио Лула да Силва - президент на Бразилия.

Самият Болсонаро, който се намира в САЩ, също критикува действията на демонстрантите, като написа в Туитър:

"Мирните демонстрации, в рамките на закона, са част от демокрацията. Но опустошаването и нахлуването в обществени сгради, което се случи днес, и това, което правеше левицата през 2013 и 2017 година, е нарушение на закона."

Временно отстранен от длъжност заради "злонамерено бездействие" е губернаторът на федералния окръг Бразилия. Той поднесе извиненията си:

"Преди всичко искам да се обърна към президента Лула да Силва, да се извиня за това, което се случи в нашия град. Извинявам се и на председателя на Върховния съд и Конгреса. Всички знаете за моя демократичен произход за работата ми в името на закона и за защита на демокрацията в тази страна. Това, което се случи в нашия град е абсолютно неприемливо".

Снимки: БГНЕС

Западни лидери, сред които президентите на Франция и САЩ - Еманюел Макрон и Джо Байдън, и председателят на Европейския съвет и на ЕК - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разкритикува действията на крайнодесни привърженици на Болсонаро. До края на месеца в Бразилия е въведено извънредно положение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски привлече Асен Чандъров
Левски привлече Асен Чандъров
Край на актовете, писани на ръка от "Автомобилна администрация"
Край на актовете, писани на ръка от "Автомобилна администрация"