НОВИНИ

Коментари на партиите за вариантите за съставяне на кабинет с третия мандат

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:41, 09.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В Пловдив депутати от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България" коментираха вариантите за съставяне на правителство с третия мандат.

Според Никола Минчев трябва да се изчака първо решението на президента. Кристиан Вигенин отново потвърди позицията на БСП, че ще опитат да съставят правителство, ако им бъде връчен третия мандат.

Христо Иванов не мисли, че трябва да се коментират конкретни имена, а изпълними приоритети, визирайки думите на Бойко Борисов по негов адрес от вчера.

Никола Минчев, ПП: "- Ще бъде ли възможно формиране на правителство? - На първо място зависи кой ще бъде мандатоносителя. ДБ, разбира се, е наш естествен партньор и с тях разговорите при всички положения биха били най-лесни. - Ако мандатът отиде в БСП? - Да, разбира се, те се отзоваха на нашата покана за разговори, макар и за съжаление да не ни подкрепиха в крайна сметка декларацията, но ако ни поканят на разговори, ние ще се отзовем на тази покана".

Кристиан Вигенин, БСП: "Смятам, че не трябва думите на Бойко Борисов да бъдат приемани твърде сериозно, имам чувството че има едно надлъгване на политическите формации и опит да се позиционират така, че ако няма правителство, да не поемат вина за това. Да оставим президента да вземе решение, ние заявихме че ще положим усилия да има правителство, ще търсим различни подходи, различни решения. Ако мандатът не дойде при нас, ние ще участваме в разговорите за създаване на правителство".

Христо Иванов, ДБ: "Третият мандат ще трябва да стъпи на това, което се оформи като консенсус в рамките на първите два мандата. Не става дума и няма да става дума за коалиция. Не става дума за министри от различни формации, не става дума и за влизането на лидери в състава, включително моя милост. Въпросът е кои са онези приоритети, които не просто ще бъдат заявени, а ще могат да бъдат изпълнени и понеже на Борисов му е неудобно да коментира въпроса, който ние поставяме - борбата с корупцията и реформата на прокуратурата чрез изменения в Конституцията, се почва с обичайните кьорфишеци и интриги".

А за първата политическа сила - ГЕРБ-СДС третият мандат е кризисен. Ако бъде даден на "Демократична България", ГЕРБ няма да им даде подкрепа, ако поканят в проектокабинет хора от "Продължаваме промяната", иначе намират за естествено с партии от едно семейство да разговарят за приоритети.

"Ние, разбира се, очакваме от тях първо да поискат такава подкрепа, защото подкрепа даром не даваме. Второ, да направят ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на "Промяната", т.е. да дадат оценка за всички корупционни скандали - "Джемкорп", ББР, затварянето на "Мариците", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Разговорът за третия мандата не е като двама души да седнат на кафе и да се разберат, смята Кирил Петков, който не вярва в третия мандат. За него докато няма разбиране в българския народ, няма как да има и стабилно правителство.

"От известно време имам чувството, че всички политици сме заобиколени с една политическа реторика, почти шизофренична. От една страна искат всички правителство, от друга страна миналата седмица. Това, което видяхме, е, че те даже не искаха да говорят, да кажем дори да са против, но да говорят за най-важните приоритети на България и по нашата декларация нямаше един коментар, един въпрос", заяви Петков.

Другите партии, които могат да получат мандата - ДПС, "Възраждане" и "Български възход" днес не коментираха пред камера. Позицията на ДПС е, че те са най-подговени да управляват. От "Възраждане" са за предсрочни избори и очакват който и да получи третия мандат, да го върне незабавно.

Лидерът на "Български възход" вече е заявил, че е готов на разговори с всички, но настоява за коалиционно споразумение. От партията днес обясниха, че Стефан Янев е от среща в среща и няма време за коментар.

По темата работиха: Десислава Маркова, БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на френския футбол се извини на Зидан
Шефът на френския футбол се извини на Зидан
Кристиано Роналдо може да дебютира за Ал Насър в приятелския мач с Пари Сен Жермен
Кристиано Роналдо може да дебютира за Ал Насър в приятелския мач с Пари Сен Жермен