НОВИНИ

ПП върна неизпълнен втория мандат, Радев пита могат ли да се договорят с ГЕРБ в рамките на третия

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:56, 09.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквано "Продължаваме промяната" върнаха неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. С връщането на втория, кандидатър за премиер Николай Денков даде заявка за третия - ПП няма да поставят червени линии при обсъждане на политиките, които са полезни за страната.

Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков върна неизпълнен втория проучвателен мандат и изрази съжаление, че не усяха да излъчат редовно правителство. Според него усилието си е струвало.

Коментари на партиите за вариантите за съставяне на кабинет с третия мандат

Президентът Румен Радев поиска да разбере дали ПП споделят мнението на лидера на ДБ Христо Иванов, че е възможно да се излъчи правителство с третия мандат, ако се постигне компромис межуд ГЕРБ-СДС и ПП. След срещата Николай Денков не даде категоричен отговор на този въпрос.

Процедурата с втория мандат приключи, след като Николай Денков върна празна папката с мандата. Той напомни, че предложените от тях приоритети и мерките за развитието на страна не получиха подкрепа от мнозинството в парламента.

"Аз съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията - накъде трябва да се развие България през следващите месеци и години тепърва предстои. Тя не е академично занимание. Това е въпрос за бъдещето на нашите деца, внуци - къде искаме да живеят и как искаме да живеят", обясни акад. Денков.

"При връчването на мандата ние обсъдихме задълбочено вашите виждания за подхода и шансовете за съставане на правителство. Обсъдихме също така и целите и приоритетите в декларацията ви, която за съжаление не се случи в българскя парламент. Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от ДБ заявиха, че единственият начин да се състави правитрелство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", каза от своя страна президентът Радев.

Пред медиите Николай Денков отговори на въпроса така.

"Договорка" е думичка, която ние не използваме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем, как си представя ГЕРБ правосъдната реформа, е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие за тази реформа или не", посочи той.

Николай Денков уточни, че ще говорят по-конкретно, когато видят кой ще получи третия мандат. Според него

"Нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъждат политиките, които са полезни за страната. Оттам нататък как ще се организира процесът, зависи изцяло от мандатоносителя".

Последен опит: Има ли шанс за правителство с третия мандат?

Какво следва оттук нататък - в срок до 7 дни президентът трябва да връчи третия мандат на определена от него парламентарна група. Получава го председателят на групата, а не кандидат-премиер. В конституцията не е посочен срок, в който тази група да определи номинацията си за министър-председател.

Според специалиста по конституционно право Наталия Киселова разумният срок за определяне на кандидат- премиер също би трябвало да е 7 дни, макар че миналата година БСП върнаха третия проучаветелен мандат неизпълнен 10 дни, след като го получиха. Когато парламентарната група, взела третия мандат, определи кандат-премиера, започват да текат и 7-те дни за съставяне на правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната": Договорка с ГЕРБ не може да има, съгласие по политики - да
"Продължаваме Промяната": Договорка с ГЕРБ не може да има, съгласие по политики - да
Татяна Дончева: Комбинирането на ДБ с ПП е изкуствено и съмнително
Татяна Дончева: Комбинирането на ДБ с ПП е изкуствено и съмнително