НОВИНИ

Кризата с липсващите лекарства - каква е причината за недостига им по аптеките?

Богдан Кирилов: Доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 09.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В 25 страни от ЕС се наблюдава сериозен недостиг на лекарства. Дефицитът у нас е започнал още от началото на декември. Какви са липсите и как ще бъде решен проблема - темата коментираха в "Денят започва" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици лекарства, които липсват, но това не е от сега", обясни Николай Костов и добави, че над 300 са липсващите лекарства.

В момента има затруднения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни продукти, които се използват за респираторни заболявания, каза Богдан Кирилов.

"Системата, която проследява недостига беше разработена от Министерството на здравеопазването и прехвърлена към Агенцията по лекарствата. Тя е уникална по рода си. До този момент такава в системата на здравеопазването. Почти няма и аналог в другите европейски държави и наистина има смисъл от нея. Системата обаче не работи ефективно и трябва да бъдат направени законови промени", посочи Кирилов.

Той обясни, че в системата са включени 63 продукта, които формират забранителен списък за износ. Продуктите, които са в този списък не отговарят на сигналите, които постъпват в Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата. Системата проследява различните транзакции между търговците на едро, аптеките и притежателите на разрешения за употреба.

Проверките, които се правят са за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са налични в търговците на едро към аптеките, уточни Кирилов.

Той допълни още, че извънредни доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец.

"Тази седмица стартират доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се използват при деца, от групата на цефалоспорините. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Така, че уверението от страна на производителите, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг", обясни Богдан Кирилов.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков с 15 точки при успеха на Олимпиакос над АЕК с 111:71
Александър Везенков с 15 точки при успеха на Олимпиакос над АЕК с 111:71
Иван Алипиев блесна за Латина, но тимът му не успя да победи
Иван Алипиев блесна за Латина, но тимът му не успя да победи