НОВИНИ

Здравните власти ще отнемат лицензи при нарушения, довели до липсата на лекарства

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:00, 06.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Липса на лекарства в аптеките в цялата страна. Има недостиг на над 40 антибиотика, трудно се намират и медикаменти за понижаване на температурата и за инхалация на деца. Проблем с антибиотиците има в почти цяла Европа, съобщи служебният здравен министър. Следващата седмица се очакват извънредни доставки за България. В аптеки и складове на едро текат засилени проверки. При тежки нарушения ще бъдат отнемани лицензи.

Антибиотиците в аптеките намаляват от около 2 месеца. Някои групи, които се използват за лечение на деца са почти изчерпани.

Магистър-фармацевт Маргарита Грозданова - член на УС на БФС: "Полусинтентични пеницилини не може да се намери никакъв вид и за деца и за възрастни. Второ и трето поколение цефалоспорини също няма. Най-сериозна е ситуацията при децата. Не виждам как и с какво може да се лекуват, ако се получи едно усложнение от грип. В нито един от големите складове не можем да намерим антибиотици от групите, които посочих".

В аптеките са останали единични бройки от тези антибиотици.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: "Зависи как ще реагират вносителите. Ако те смеят да внесат и да компенсират този дефицит, тогава може и да няма проблеми. Но като гледам проблемът започва да се задълбочава просто всеки ден".

Недостиг на антибиотици има в цяла Европа, обясни служебният здравен министър.

Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването: "Много от субстанциите, които се използват за производството на медикаменти в европейски и световен мащаб идват от Китай и Индия и оттам се получава недостиг".

Здравното министерство е поискало помощ от българските производители на лекарства. Договорило е и извънреден паралелен внос на антибиотици.

Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването: "Имаме информация за повечето медикаменти, че са договорени и още в началото на другата седмица МЗ организира да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките".

В края на миналата година извънредно пристигнаха количества от два препарата за инхалация на деца. Но в момента в аптеките отново ги няма.

Николина Дянкова - управител на аптека във Варна: "Казва ни всеки път, когато търсим доставки след 5-10 дни и така нататък. Доставят се, но количествата са малки".

Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването: "Имаме планирани на по 10 дни в януари месец да постъпват по 20 000 бройки. Говоря за Пулмикорт и Вентолин".

И служители на РЗИ тръгват на проверки в складовете на едро и аптеките. Здравният министър призова хората да не се презапасяват с антибиотици. Ангажира се, че всички животоподдържащи лекарства, които не достигат в аптеките ще бъдат осигурени в кратки срокове.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд отдаде почит на Христо Ботев навръх 175-ата годишнина от рождението на великия революционер
Ботев Пд отдаде почит на Христо Ботев навръх 175-ата годишнина от рождението на великия революционер
Весела Лечева: Наливането на 50 милиона в "Червено знаме" означава българският спорт да получи съоръжения от миналото
Весела Лечева: Наливането на 50 милиона в "Червено знаме" означава българският спорт да получи съоръжения от миналото