НОВИНИ

Авиоотряд 28 ще поеме оказването на спешна помощ по въздуха, съобщи транспортният министър

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
13:42, 06.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

България ще има медицинска линейка до средата на годината. Това обяви служебният транспортен министър Христо Алексиев. Той допълни, че се работи по надграждането на модела за спешна медицинска помощ по въздух. Служебният здравен министър Асен Меджидиев се надява в следващите години да се осигурят и още въздушни линейки за нуждите на спешната помощ.

Първият медицински хеликоптер у нас ще бъде взет под наем и ще се обслужва от Авиоотряд 28. Процедурата за подаване на оферти е до 16 януари и е на стойност 1 млн. евро.

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването: "Постигнем ли го до края на годината да дойде един хеликоптер, в следващите 4-5 години да подсигурим още повече такива летателни апарати, с които да постигаме златния - първия час и въздушната помощ, това много ще помогне на здравеопазването".

За кои случаи ще се използва медицинският хеликоптер ще преценява здравното министерство. Служебният вицепремиер Христо Алексиев уточни обаче, че ще се прави разлика между осигуряването на спешна помощ и спасителни акции в планината.

Христо Алексиев, служебен вицепремиер и министър на транспорта: "При спешна медицинска помощ е безплатно. При търсене и спасяване искам тези две неща да се разграничават, трябва това да бъде заплатено защото имайте предвид, че един такъв полет може да струва 10 хил. лв. Не може всеки, който е решил да отиде в планината с пари на данъкоплатците да пращаме хеликоптер, за да го търсим и спасяваме. Разбира се, ако това е включено в застраховката му и това го покрива ще бъде извършено".

Въздушната линейка обаче ще може да се използва, ако е направена застраховка.

По темата работиха: Св. Костадинов, М. Кирова, Ан. Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
31-годишният Анжел Димитров извади Богоявленския кръст от морето във Варна
31-годишният Анжел Димитров извади Богоявленския кръст от морето във Варна
Локомотивът на бързия влак Варна - София се запали край Мездра
Локомотивът на бързия влак Варна - София се запали край Мездра