НОВИНИ

"Войната на буквите" - за уроците от миналото и непреходните ценности

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 09.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Новият сериал на БНТ "Войната на буквите" по едноименния роман на Людмила Филипова тръгва в ефира на националната телевизия на 15 януари.

В 12 серии средновековната драма разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви.

Новият сериал на БНТ "Войната на буквите" с галапремиера

Посланията в сериала, които са актуални и днес, коментираха в "Денят започва" актьорът Ненчо Костов, който играе ролята на княз Петър и сценариста Георги Иванов.

"Сериалът е изключително автентичен, макар и изцяло изпълнен в жанра си. В цяла Източна Европа не мисля, че има сериал за тази епоха в Средновековието, може би това е първият. Така че той - първо, че е изключително наш, второ сме се старали да бъде всичко много автентично, и в същото време да е модерно и актуално. Още тогава владетелите са осъзнавали силата на езика, на културата, на книгите и са осъзнавали, че това е власт, възможност за влияние, идентичност и дава сила и влияние на нашия народ", посочи сценаристът Георги Иванов.

Режисьори на сериала "Войната на буквите" са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов.

Излезе трейлърът на новия сериал на БНТ - "Войната на буквите"

В главните роли зрителите ще видят още Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, Ненчо Костов.

"Търсят се буквите, защото това е едно условие за една любов. Защо - ще видят зрителите. Една от достоверностите, които се търси, е не толкова историческата възстановка и конкретните исторически събития, които са се случили - ние се базираме само на факти и на останали изследвания и писания от тази епоха, но основната достоверност се търси в отношението между хората, валидни до днес - между родител и дете, между двама братя", каза Ненчо Костов.

Още подробности вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аспарух Аспарухов бе отличен за MVP при успех на Палаволо (Падуа) в италианската Суперлига
Аспарух Аспарухов бе отличен за MVP при успех на Палаволо (Падуа) в италианската Суперлига
Последен опит: Има ли шанс за правителство с третия мандат?
Последен опит: Има ли шанс за правителство с третия мандат?