НОВИНИ

Последен опит: Има ли шанс за правителство с третия мандат?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 09.01.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли шанс за съставяне на кабинет с третия мандат - това коментираха в "Денят започва" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова и политологът доц. Даниел Смилов.

Според доц. Киселова избори през втората половина на март или първата седмица на април са много вероятни.

"Задачата пред президента не е дали ще има избори, а как да се отиде на избори без сериозни поражения върху партийната система, защото вече върху институциите те са сериозни. Въпросът сега с президента е със или без ГЕРБ. И от това ще се види дали те ще продължат да бъдат държани извън властта. Видяхме, когато ГЕРБ лидира Народното събрание, какви са последиците – успяха да отделят БСП от ДБ и ПП, сега се опитват да отделят ДБ от ПП", заяви тя.

"Президентът има три избора – ако избере БСП, вървим по-ускорено към предсрочни избори и би било странно в ситуацията, в която се намираме, партия с проруски позиции да е мандатоносител. Ако избере "Български възход" отваря вратите към т.нар. "хартиена коалиция" плюс "Български възход", което е достатъчно за мнозинство. Ако избере "Демократична България", се отварят въпросите за евентуално мнозинство около "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДБ. Има вариант и за мнозинство ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС, но е малко вероятен", посочи доц. Смилов.

Според доц. Даниел Смилов ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не са направили сериозен опит за съставяне на правителство, а по-скоро са опитали да избегнат отговорността за предсрочни избори.

"Ако имаше сериозна воля да се прави правителство, вече щяхме да имаме бюджет, да се напредва по въпросите за главния прокурор. Това, което направиха "Продължаваме промяната", е огледална реакция на това, което направи ГЕРБ с първия мандат – да се покаже едно добро желание. Историята с първите два мандата е че никой не иска да е виновен за предсрочните избори. Въпросът е какво ще стане с третия мандат", посочи той.

Доц. Наталия Киселова също не вижда сериозен опит за съставяне на кабинет до момента. Тя посочи, че програмната декларация на "Продължаваме промяната", която беше отхвърлена от парламента, съдържа много нереалистични елементи и я определи като "мигач" към избирателите за това в коя посока завива политически самата партия - антикорупционна и антиГЕРБ.

Още подробности вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Войната на буквите" - за уроците от миналото и непреходните ценности
"Войната на буквите" - за уроците от миналото и непреходните ценности
Четвъртодивизионен отбор шокира Астън Вила и го изхвърли от ФА Къп
Четвъртодивизионен отбор шокира Астън Вила и го изхвърли от ФА Къп