НОВИНИ

Нов провал на сесията на Общинския съвет в Пловдив за Панаира

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 09.01.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нов провал на извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив за Международния панаир. Днес съветниците трябваше да прегласуват на извънредно заседание решението си от декември м.г. относно приемането на акциите на Варна в смесеното дружество "Пълдин туринвест".

Това беше втора поред извънредна общинска сесия само за седмица. Днес се повтори това, което се случи на 3 януари. А именно, поради липса на кворум сесията беше отложена. И този път, както и на 3 януари, от залата на общинския съвет липсваха съветниците от ГЕРБ и Автентична лява БСП. По този начин остана в сила взетото преди Нова година решение дружеството "Пълдин туринвест", в което акционери са община Пловдив с 25% и Георги Гергов с малко над 50 на сто, да придобие акциите от 29% на община Варна и така Гергов да стане мажоритарен собственик на капитала на дружеството, тъй като вече ще притежава над 79% от Панаира.

Опасенията на протестиращите са, че той ще доведе Панаира до фалит и теренът ще бъде използван за жилищен комплекс. Още преди началото на сесията граждани отново се събраха на протест през сградата на Общинския съвет с искане Панаирът да бъде запазен. На сесията присъстваха народни представители и от "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и БСП. В 9.00 часа в залата на Общинския съвет имаше повече протестиращи, отколкото общински съветници, които бяха 19 от общо 51. Един час по-късно кворумът от 21 съветници отново не стигна да се прегласува решението.

Весела Александрова, общински съветник от ДБ: "Община Пловдив да увеличава или да намалява дела си в две дружества, които са водени на загуба от Гергов вече 15 години - "Пълдин туринвест" е със 105 млн. лева загуба, а Панаира е с 26 милиона лв. загуба - няма никаква логика да предоставим пълния контрол върху Панаира, както сме предоставили пълния контрол върху "Пълдин туринвест".

Манол Пейков, протестиращ: "Това е голямата новина, че се ражда в Пловдив истинско гражданско общество, а както добре знаем, мафията е силна само там, където няма гражданско общество. Това в момента, което става е абсолютно синонимично на методите на мафията - просто това са хора, които те пределно добре знаят, че това е кражба и че това е кражба на много милиони".

Екатерина Попова, протестиращ: "Държа тук да бъде всеки пловдивчанин, който е против Гергов да завземе Панаира и като казват, че това е предопределено - не смятам така и смятаме, че гражданите най-после се събудиха и не може всичко да продължава да става на тъмно".

Днес в 13.00 часа предстои Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", на което да се гласува приемането на 29 процента акции на Варна. На него представителят на общината трябва да гласува за приемането на акциите в дружеството. Според общинските съветниците, които са против апорта сега кметът на Пловдив трябва да оспори апортирането на акциите в съда.

Вижте и прякото включване на Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На БНТЦ започна инициативата „Излизаме от мрежата. Вход свободен“
На БНТЦ започна инициативата „Излизаме от мрежата. Вход свободен“
Левски привлече Асен Чандъров
Левски привлече Асен Чандъров