НОВИНИ

НАП обяви начало на данъчната кампания, автоматично попълнените декларации ще са готови през март

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:30, 10.01.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Националната агенция по приходите обяви днес начало на данъчната си кампания. До 2 май, всеки който има доход, различен от този по трудов договор, трябва да го декларира и да го плати. За едноличните търговци срокът е 30 юни.

5% отстъпка от подоходните данъци ще получат всички, които декларират и платят данъците си онлайн до края на март.

"Условие, за да се възползвате от тази отстъпка, е да нямате неплатени публични задължения. НАП събира публични задължения по местни данъци и такси, глоби от КАТ и други, които подлежат на принудително изпълнение", обясни Илияна Чипилска, директор в НАП.

Хората, които не искат да попълват сами данъчната си декларация, могат да изчакат тя да се зареди автоматично в началото на март на сайта на НАП.

"Автоматично се зареждат данни от работодатели, граждански хонорари, трудовите доходи, доходите от наем, ако наемателят е юридическо лице и други".

Увеличените данъчните облекчения за семейства с малки деца, приети в края на миналата годината, важат за тази данъчна кампания.

"Би могло да ви се възстанови данък за едно дете до 600 лева, за две до 1200 лева и за три деца до 1800 лева", обясни Чипилска.

В случай че един от родителите не може да получили цялата отстъпка поради ниски доходи, ако например е на минимална заплата, другият може да вземе остатъка от облекчението. Ще бъдат санкционирани обаче родители, ползвали едно и също облекчение два пъти - те трябва да върнат парите.

"Когато желаят да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, да си проверяват данъчно-осигурителната сметка - да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, защото тогава отстъпката отпада", каза Чипилска.

Родители на деца с увреждания могат да ползват и двете облекчения - за малки деца и за деца с увреждания едновременно.

Облекчение до 2000 лева получават и хората, които декларират като собственици или съсобственици, че са ремонтирали жилището си. Облекчението е само при доказани с фактура разходи за труд.

От НАП съветват да не изчаквате последния момент да подадете декларация и припомнят:

За неподадена данъчна декларация санкцията е до 500 лева, в случай че е извършено вече такова нарушение, санкцията е до 1000 лева.

Едноличните търговци могат да подават данъчни декларации от 1 март до 30 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на хора с увреждания - искат спешни промени в правилата за ТЕЛК
Протест на хора с увреждания - искат спешни промени в правилата за ТЕЛК
От нашите пратеници в Загреб: Как въвеждането на еврото се отрази върху дребната търговия
От нашите пратеници в Загреб: Как въвеждането на еврото се отрази върху дребната търговия