НОВИНИ

От нашите пратеници в Загреб: Как въвеждането на еврото се отрази върху дребната търговия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:25, 10.01.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

При условията на покачваща се инфлация в Европа, и въобще при глобална икономическа криза, Хърватия въведе еврото. Това стана на 1 януари, а до края на седмицата приключва преходният период, в който все още може да се плаща с куни.

Пазарът Долац в сърцето на Загреб. В делничния ден купувачите са предимно възрастни хора. Някои от тях все още свикват с новата валута, но повечето продавачи търпеливо обясняват и пресмятат.

"Старите хора се възползват от това, че е тихо, че никой не ходи много да пазарува и ние ги виждаме как са навсякъде на пазара, броят с малко по-голямо затруднение - дали беше 5 или 10 цента и какво означава", каза Виолета Станичич, ръководител на ЕП в Загреб.

Цените все още са и в куни, и в евро, но някои сергии вече предпочитат да изписват само в новата валута. В обедната почивка отиваме на пазар с ръководителя на ЕП в Загреб Виолета Станичич. Първо купува мандарини. Закръгляне на цената има, но то е за улеснение при самото пазаруване.

"Тук пише, че са 1,86 евро, аз поисках да си взема малко повече за две евро.

В каква валута върнаха?

"В евро и даже, доколкото виждам, е хърватски цент"

Цените в Загреб са се повишили, но далеч преди приемането на еврото и една от причините е инфлацията, която е около 13 процента. Следващата покупка - свежа салата за едно евро.

"Сега платих с куни, имам още дребни от тях. До края на седмицата може да плащаме с тях. Всъщност трябва да запомня да си запазя малко за спомен", коментира Виолета Станичич.

Закръглянето на цената на хляба е нагоре, яйцата са поскъпнали още миналата година, но сиренето е без промяна, дори малко по-евтино.

"Същата цена е. Какво да кажа - 20 куни си беше и преди това, две евро и половина", каза Станичич.

В закритата част на пазара някои търговци са поставили надписи, че предпочитат да се плаща с карта - за улеснение докато трае преходът от куна към евро.

Поскъпването в Хърватия е на два етапа, без връзка с приемането на еврото - заради пандемията се развиват доставките на екологична храна и търговците се възползват, повишавайки цените. А вторият е през есента в резултат на кризата и промените цените на горивата. За семейството на българката Ралица Татон, която от година и половина живее в Загреб, има разлика в крайната сума за обичайните покупки.

"За мен, съпруга ми и двете ми деца, да речем за един период от около една седмица сметката беше за около 180 евро, с абсолютно всичко, без никакви лишения, миналата седмица платихме 250 евро. Което е осезаемо. След това погледнахме цените и видяхме, че продуктите сами по себе си са увеличени с малко, но когато ги съберем заедно, това дава голямо отражение върху крайния резултат", коментира Ралица Татон.

Промяна в битовите сметки няма, не е имало никакъв проблем да се изтеглят евро от банкоматите. Банковите сметки автоматично са конвертирани към единната валута.

И ако по-възрастните хървати са леко смутени от промяната, младите хора приемат ЕС за даденост.

"Имам приятели, които са млади, проспериращи успели. На тях това им харесва. За тях това наистина означава, че стават част от голямото европейско семейство. Приемането на еврото улеснява техния начин на живот", коментира Ралица Татон.

Ралица е получила предупреждение, че се разпространяват фалшиви банкноти от 50 евро. Паралелно в Хърватия набира скорост дискусия защо цените в съседна Словения, която отдавна е въвела еврото, цените са по-ниски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП обяви начало на данъчната кампания, автоматично попълнените декларации ще са готови през март
НАП обяви начало на данъчната кампания, автоматично попълнените декларации ще са готови през март
Себастиан Алер изигра първия си двубой след тежката диагноза
Себастиан Алер изигра първия си двубой след тежката диагноза