НОВИНИ

Протест на хора с увреждания - искат спешни промени в правилата за ТЕЛК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:45, 10.01.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Здраве
Слушай новината

Хора с увреждания протестираха под прозорците на властта. Искат от правителството да върне правилата за определяне на процент инвалидност от 2018 година. А от парламента - спешно да разгледа предложенията за промени, които предвиждат инвалидните пенсии и помощи на хората с изтекли ТЕЛК решения да не се спират, докато чакат ново преосвидетелстване.

Виктория и Илия работят по програма за хора с увреждания. Той е с множествена склероза, а тя с детска церебрална парализа и епилепсия. ТЕЛК решението на Виктория е изтекло на първи ноември. От тогава не получава пенсия и месечна финансова подкрепа.

"Живея на квартира. Просто с тази минимална работна заплата като спрат пенсията, няма как да се живее. Ако ги няма хората, които помагат, просто сме нула", казва Виктория.

Тя подала документи за ТЕЛК още през август, но ще се яви пред комисията на 23 януари. ТЕЛК-ът на Илия изтекъл този месец. Ще получи ново решение чак на 20 февруари. Изплащането на пенсията му обаче ще започне, след като изтече едномесечният срок за обжалване и НОИ издаде пенсионно решение.

"По някакъв начин ще гледаме да се свържат двата края. Така, че оттук нататък просто на мускули - няма друг начин", казва Илия.

Виктория и Илия не успяха да отидат на протеста на хората с увреждания в София. Там срещаме Лияна и Тони. И двамата са с тежки заболявания и не работят. Единствените им доходи са пенсиите и месечната финансова подкрепа за хора с увреждания, но не са ги получавали от месеци.

"10-и месец чакам решение от НЕЛК и НОИ. Два месеца и половина ме държаха лятото без стотинка", казва Лияна.

"Просто сме каторжници и никой не обръща внимание", каза Тони Димитров

Омбудсманът Диана Ковачева предлага депутатите да приемат законодателни промени, които предвиждат ТЕЛК решенията да важат, докато хората с увреждания се явят на ново преосвидетелстване. Така пенсията и помощите на хората няма да бъдат спирани.

"Забавянето на ТЕЛК комисиите не е по вина на хората с увреждания. И те не трябва да страдат заради лошата организация, липсата на лекари и забавянията в ТЕЛК комисиите", каза Диана Ковачева.

Очаква се тази седмица депутатите да разгледат в пленарна зала предложението. Протестиращите хора с увреждания искат и от министрите да приемат спешно промените в правилата за определяне на процента намалена работоспособност, които бяха публикувани за обществено обсъждане през декември.

"Тези четири изменения ще допринесат изключително много именно за хората", каза Тома Томов - служебен зам.-министър на здравеопазването.

"Вече се включват всички увреждания, които са определени от лекарите", каза Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет на хората с увреждания.

В момента придружаващите заболявания не участват при определянето на процента намалена работоспособност. Очаква се новите правила да влязат за обсъждане в Министерския съвет в началото на февруари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книгата на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията
Книгата на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията
НАП обяви начало на данъчната кампания, автоматично попълнените декларации ще са готови през март
НАП обяви начало на данъчната кампания, автоматично попълнените декларации ще са готови през март