НОВИНИ

Енергийният министър: АЕЦ "Козлодуй" е поискал парогенератор от "Белене"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:09, 27.06.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
украйна надява сключи сделка реакторите аец белене юни
Слушай новината

Ядрената централа в Козлодуй има нужда от нов парогенератор за шести блок заради зачестилите аварии. Това стана ясно след изслушване на служебния енергиен министър Владимир Малинов в пленарна зала. Той беше извикан от депутатите, за да даде отчет докъде са стигнали преговорите с Украйна за продажба на оборудването от втората ни атомна на Киев. Депутатите попитаха не може ли това оборудване да се използва в "Козлодуй".

"Аз също съм дълбоко загрижен за този повтарящ се дефект на парогенератора се запознах подробно. Изискано е становище от ръководството на АЕЦ "Козлодуй" дали не може да се използва оборудването на "Белене". Двата отговора получих и те са противоречиви, именно поради това съм изискал още информация. Вчера получих отговор в който се казва, че ще отнеме четири - пет години изработването на нов парогенератор в Руската Федерация, нямат потвърждение от друг производител за изработка на парогенератор. Нашето мнението за наличието на резервен би позволило да го подменим при необходимост", каза служебният министър.

В писмото, което той цитира също е записано, че парогенераторите са еднакви в двете централи и може да бъдат подменени. Необходима е обаче още информация от Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на оборудването за втората атомна.

Междувременно текат преговорите с Украйна за продажба на същото оборудване. Обща делегация е направила инспекция на място. В нея са участвали представители на НЕК и украинската "Енергоатом". Изпратена е оферта на Киев, получен е отговор, но предстои да бъдат продължени преговорите.

Престоят още три стъпки преди да бъде финализирана сделката:

  • актуализиране на пазарната оценка - последната е от почти една година назад и това е основната необходимост от актуализиране на пазарната оценка;
  • окончателни търговски преговори в съответствие с параметрите;
  • проект на договор на продажба на оборудването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 27.06.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 27.06.2024 г. (ВИДЕО)
Припадналият футболен съдия Умберто Паньой бе изписан от болница
Припадналият футболен съдия Умберто Паньой бе изписан от болница