НОВИНИ

Енергийният министър: Действията ни са за запазване на въглищните централи

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:12, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
енергийният министър действията запазване въглищните централи
Снимка: БТА
Слушай новината

"Действията ни са за запазване на въглищните централи. През последните 4 месеца водещ фактор беше енергийната сигурност", това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Румен Радев.

Той подчерта и изреди всичко направено в сектора в цялата страна по време на дебатите по първия вот на недоверие към кабинета с премиер Николай Денков.

Кирил Петков: Вотът на недоверие показва предизборна немощ на опозицията

"Не сме неглижирали решението на Народното събрание за запазване на терените на "Мини Марица изток", уточни енергийният министър и добави, че приетата пътна карта дава отправна точка с числа и модели, за да не се позволят рискове по отношение на енергийната ни система.

Радев заяви, че в актуализираните териториални планове, които настоящият екип е подготвил, е бил приложен индивидуализиран подход с отчитане на спецификите на всеки от засегнатите региони.

Той коментира, че в актуализираните планове са увеличили и средствата за конверсия на въглищните региони и подготовката на терени за нови индустриални дейности от 116 млн. евро на 201 млн. евро.

"Свидетели сме на тоталното унищожение на българската енергетика от месеци, но този процес не започна с текущото управление на страната. Единственият аргумент, с който се подхожда към всяко безумно решение в сектор "Енергетика", е трябва да вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви от парламентарната трибуна Павела Митова от "Има такъв народ".

Тя се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и го призова да се вслушва в депутата от ГЕРБ Делян Добрев, защото именно той разкрива схеми на ПП, с които от териториалните планове се разпределят милиони към фирми близки до "Продължаваме промяната".

"Прекратете и вие тази агония вече. Търпението е хубаво качество, но това вече преминава границата на допустимото. Единственият колосален извод, който имам след колосалните ви схеми за милиарди с прякото участие на действащия министър на енергетиката Румен Радев, е оставка, веднага", каза още Павела Митова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Магуайър: Няма да стоя в Манчестър Юнайтед цял живот
Хари Магуайър: Няма да стоя в Манчестър Юнайтед цял живот
Реал Мадрид предлага нови договори на Едуардо Камавинга и Федерико Валверде
Реал Мадрид предлага нови договори на Едуардо Камавинга и Федерико Валверде