НОВИНИ

Енергийният министър: Газовата връзка с Гърция трябва да е построена до юли 2022

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:23, 06.01.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Газовата връзка с Гърция трябва да бъде построена до юли тази година, заяви енергийният министър Александър Николов, който беше изслушан в Народното събрание. По думите му гръцката компания-строител ще трябва да заплати обезщетения на България заради забавянето на проекта.

Гръцката компания строител е поискала ново отлагане за над 6 месеца за въвеждането в експлоатация на газовата връзка. България обаче не е съгласна и е изпратила протестно писмо. Поискани са и обезщетения за всеки ден забавяне. Договорът между компанията-строител и компанията, която управлява газовата връзка, изтече в края на годината.

Газовата връзка между България и Гърция трябваше да бъде завършена през 2013 година. Строежът ѝ се наложи след газовата криза през 2009 година.

В пленарната зала депутатите си размениха нападки за това кой е виновен за забавянето.

"За конкретен саботаж не мисля, че имам право да говоря. За конкретни финансови пропуснати ползи и текущи вреди по липсваща инфраструктура и използването на това, че същата не съществува за намаляване на доставките на природен газ от Азербайджан, мога да кажа, че България търпи сериозни вреди, които са разпределени между две компании, две структури. В момента едната доставя по-големи количества, които заместват тези от Азербайджан, другата реализира пропуснати ползи за България", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"Според мен е безсмислено да се обвиняване едни други и да търсим вина в тази зала в политическото ръководство на държавата, при положение, че вината лежи по мое мнение изцяло в експертното ръководство на експертната компания", изтъкна Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

"Интерконекторът е част от онези проекти, които се правят, за да бъдат правени, а не за да бъдат направени. Вече започвам да си визуализирам чекмеджето с пачките и кюлчетата, който е събирателен образ на всички онези нереализирани иначе т.нар. прекрасно структурирани и подготвени и проектирани проекти", каза Виктория Василева от ПГ на "Има такъв народ".

"Характерното е, че когато се защитават националните интереси, когато има необходимост от финансиране или съфинансиране, странно е как за някои проекти веднага се намират пари, а за други не могат изчакат", коментира Драгомир Стойнев от ПГ на "БСП за България".

"Фактите са следните - когато имаше политическа воля, турският поток беше изграден за 1 година. Въпреки всички усложнения, гръцката газова връзка 12 години не беше изградена, защото нямаше политическо желание очевидно тя да бъде изградена. Няма друго обяснение", заяви Мартин Димитров от ПГ на "Демократична България".

"Същността на въпроса е, че 12 години България и Гърция не могат да се справят с един интерконектор, за да може един милиард кубика, договорени през този интерконектор, да получава България", допълни Рамадан Аталай от ПГ на ДПС.

"Фактите са такива, че имаме забавяне не само от наша страна. Това, което коментирахме преди малко ние от "Възраждане" - има голямо забавяне на проекта и от гръцка страна", каза още Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират близо 3000 км магистрали, пътища и съоръжения през тази година
Ремонтират близо 3000 км магистрали, пътища и съоръжения през тази година
Посочиха причината за отхвърлената виза на Новак Джокович
Посочиха причината за отхвърлената виза на Новак Джокович