НОВИНИ

Населението на България е намаляло до 6 милиона и 520 хиляди души

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:18, 06.01.2022 (обновена)
8025
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Населението в страната продължава да намалява и да застарява. Това показва предварителната оценка, направена след националното преброяване миналата есен.. Към 7 септември миналата година населението в страната е било малко над 6 милиона и половина души. В сравнение с предишното преброяване през 2011 година - населението намалява с 844 хиляди или с над 11%. Данните не са окончателни.

Намаляване на населението се наблюдава при последните четири преброявания, като най-голямо е то е именно при това миналата година. Според данните на НСИ това се дължи най-вече се дължи на два фактора - на емиграцията,ниска раждаемост и висока смъртност.

Запазва се тенденцията жените в България да са повече от мъжете. В процентно съотношение картината изглежда така - жените са малко над 52% от населението, а мъжете - близо 48%.

Любопитен детайл е, че повече хора са се преброили по електронен път през 2011 г., отколкото през миналата година.

Предварителните данни за намаляването и застраеяването на населението са очаквани. Причината - тези процеси се наблюдават от години и се дължат на няколко фактора:

"Това са миграция, емиграция и по-ниска раждаемост, отколкото смъртност на населението. Смъртността на населението, особено през последните 2 години, знаете, съвсем се засили под влияние на пандемията, но в България тя е и традиционно висока", обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Увеличава се броят на хората на възраст над 65 години с повече от 5 на сто. На този фон намалява броят на децата и хората в активна възраст.

Единствено в София населението не се топи, а дори се е увеличило с 14 процента. Най-драстичен е спадът на населението в областите Добрич и Видин, следвани от Монтана.

Във Видинска област живеят около 74 000 души. За последните 10 години населението е намаляло с около 26%. Обезлюдяват не само малките населени места, но дори и областния център.

"Характерно за областта е, че те вече са под 600 родени деца за година и съответно големият брой на умрелите, които са над 2000 души средно на година", обясни Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически изследвания - Видин".

Има отделни участъци в страната, които не са били преброени заради ковид пандемията и недостатъчния брой преброители. За крайните данни ще бъде използвана и допълнителна информация от административни източници.

Така ще има цялостна картина за броя на населението, но няма да има достатъчно детайлни данни за образование, етнос, вероизповедение и здравни характеристики.

"Не могат да бъдат получени от друго място, освен от преброяването. И това всъщност е голямата загуба от непреброяването на цялото население - директно в лице в лице или по електронен път", каза Сергей Цветарски.

В следващите месеци ще бъде въведена информацията от хартиените преброителни карти. Окончателните данни от преброяването ще станат ясни през есента.

ПОДРОБНИЯ АНАЛИЗ НА НСИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посочиха причината за отхвърлената виза на Новак Джокович
Посочиха причината за отхвърлената виза на Новак Джокович
Изслушаха вътрешния министър в парламента
Изслушаха вътрешния министър в парламента