НОВИНИ

Заради скъпия ток: Парите за улично осветление на община Аврен са на привършване

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 06.01.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Заради скъпата електроенергия варненската община Аврен среща трудности с поддържането на уличното осветление. Местните власти дори обмисляли да го спрат или да оставят селата на тъмно от полунощ до 6.00 часа сутринта, за да се намалят разходите за ток.

Държавата отпусна средства за общините и бизнеса, за да компенсира високите сметки, но те не са достатъчни, казват местните власти.

Засега селата в община Аврен имат улично осветление. Опасността да останат на тъмно от полунощ до 6.00 ч. сутринта обаче е реална. Часовият пояс е избран, тъй като в тази част от денонощието по разписание през селата в Аврен не минават влакове, а и по улиците почти няма движение на автомобили и хора. Живеещите там обаче са притеснени, че тъмнината е идеално прикритие за крадците.

"Навсякъде има притеснения предполагам, защото хората си свикнаха да си имат осветление, движат се спокойно. Според мен трябва да се намерят някакви средства, но пък цяла нощ да няма", споделя Мария Тасева.

"Не ме касае това нещо, уличното осветление. Въобще не ме касае. Имаме по-възрастни хора, но те пък къде ще ходят нощно време. Кражби тук в Приселци няма", спокоен е Николай Николов.

В община Аврен поддържат над 2000 осветителни тела за уличното осветление, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди поскъпването на тока, общината плащала 20 000 лева месечно. Последната фактура обаче е за 50 000 лева.

"Виждате, че токът в момента, като сметки, е убийствен за всички, независимо дали физически потребители, общини или частен бизнес. В момента всички изпитваме затруднения със сметките за ток, които получаваме. Това нещо трябва да се реши на държавно ниво", смята кметът на Община Аврен Емануил Манолов.

Въпреки затрудненията от община Аврен заявиха, че ще плащат дължимите суми за улично осветление и селата няма да са на тъмно след полунощ.

"Но ще трябва да компенсираме направените разходи с нещо друго. Трябва да отрежем някаква друга дейност, да я намалим, за да поддържаме осветлението, което ни е необходимо. Не е нормално заради огромните сметки за ток, ние да страдаме", допълни Емануил Манолов.

От Община Аврен предлагат държавата да отпусне повече средства за малките общини, за да могат да си плащат сметките за ток.

"Другият вариант е държавата да намери вариант общините да кандидатстват за енергоспестяващо улично осветление и по този начин ние да свалим тези сметки, които доколкото разбирам няма да намаляват в следващите месеци", каза още кметът на Аврен.

С икономии и преразпределяне на парите улично осветление в община Аврен ще има. Тези мерки обаче няма да помогнат, ако цената на тока продължи да расте.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: Изграждането на газовата връзка с Гърция ще бъде ускорено
Енергийният министър: Изграждането на газовата връзка с Гърция ще бъде ускорено
Фенове се събраха в подкрепа на Джокович - ще бъде ли екстрадиран
Фенове се събраха в подкрепа на Джокович - ще бъде ли екстрадиран