НОВИНИ

Димитър Гърдев: Правата на българите в Р Северна Македония трябва да бъдат защитени в европейски контекст

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 06.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Няма промяна в позицията на партията по темата Република Северна Македония. Позицията на България остава върху една основна и сериозна база – декларацията на 44-ия парламент, рамковата позиция на Министерския съвет и позицията на БАН. Това коментира Димитър Гърдев от "Има такъв народ".

Владимир Перев: Антибългарската кампания в Р Северна Македония не стихва, а напредва

"Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени – в един европейски контекст. Македонското общество - техният парламент, трябва да бъдат напълно готови за това, което представлява Европейският съюз и основните базови ценности, а именно – защитата от дискриминация. Второто – запазването и защитата на човешките права", допълни в "Денят започва" Димитър Гърдев.

Според него, когато се говори за взаимоотношенията със Северна Македония, това са взаимоотношения между партньори и няма форма на натиск. В този смисъл поставените въпроси от г-н Трифонов са абсолютно релевантни и нормални, уточни Гърдев.

"Няма никаква промяна и никакви притеснения в коалицията относно Република Северна Македония, коалицията гледа в една посока по темата", категоричен е Гърдев.

Той разясни, че не трябва да има никакво преподписване на Договора за приятелство, а категорични гаранции за спазване на правата на българските граждани в Република Северна Македония.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария с призив за отмяна на Олимпиадата в Пекин
Швейцария с призив за отмяна на Олимпиадата в Пекин
4-годишният Димчо взе кръста на мъжкото хоро в Калофер (СНИМКИ И ВИДЕО)
4-годишният Димчо взе кръста на мъжкото хоро в Калофер (СНИМКИ И ВИДЕО)