НОВИНИ

Енергийният министър и еврокомисарят по енергетика обсъдиха преработването на ПВУ

енергийният министър еврокомисарят енергетика обсъдиха преработването пву
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 12.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Преработването на Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове за справедлив преход на България бяха тема на обсъждане между министъра на енергетиката Румен Радев и европейския комисар по енергетика Кадри Симсон. Те се срещнаха в рамките на неформалното заседание на министрите на околната среда и енергетиката в испанския град Валядолид, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По традиция се проведе и поредна неформална среща на енергийните министри на сходно мислещите (проядрено настроени) държави членки (Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Нидерландия, Румъния, Полша, Словения, Словакия и Швеция. Белгия и Италия участваха като наблюдатели). Участниците препотвърдиха отново ключовата роля на ядрената енергия за гарантиране на стабилността и устойчивостта на електроенергийната мрежа на целия европейски електроенергиен пазар.

Според изразеното от тях мнение ядрените технологии и възобновяемите енергийни източници се допълват взаимно за постигане целите на ЕС в областта на климата и енергийната сигурност. Министрите подготвиха съвместен документ до ЕК – „Нова стратегия за използване на ядрената енергия в Европейския съюз“, в който призовават за адекватно признаване и подкрепа на ядрената енергия. Принципът на технологична неутралност и суверенното право на държавите членки да определят своя енергиен микс следва да бъдат надлежно взети предвид в европейските политики.

С гръцкия си колега Теодорос Скилакакис министър Радев дискутира задълбочаването на енергийното сътрудничество и стратегическото развитие на енергийните връзки между двете страни. Повишаването на сигурността на газовите доставки чрез развитие на необходимата инфраструктура, в т.ч. чрез ключовите инфраструктурни проекти за терминал за втечнен природен газ край Александруполис и газовия интерконектор Гърция-България, петролопровода Александруполис-Бургас, също бе тема на обсъждането между двамата министри. Те разговаряха и за инициативи за сътрудничество в областта на водорода.

В рамките на двустранна среща с държавния секретар на Германия Свен Гиголд и държавния секретар по енергетика и климат на Португалия Ана Фонтура Гувея министър Радев обсъди въпроси, свързани с обмяната на добри практики и възможности за развитие на сътрудничеството в областта на зеления водород. Акцент бе поставен върху ключовата роля на водорода за повишаване сигурността на енергийните доставки в ЕС и електрификацията на сектора. В тази връзка и с оглед развиването на водородния пазар, с ключово значение беше очертана необходимостта да бъдат привлечени повече инвестиции и да бъдат използвани възможностите на съществуващата инфраструктура и свързаност в ЕС.

Засилване на двустранното сътрудничество в областта на електроенергийната и газовата свързаност бе тема на разговора на министър Радев с държавния секретар на Румъния Дан-Драгош Драган.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната ни шампионка в кану-каяка при девойките до 23 години Йоана Георгиева бе наградена от кмета на Видин
Световната ни шампионка в кану-каяка при девойките до 23 години Йоана Георгиева бе наградена от кмета на Видин
Прокурорската колегия отложи назначението на съдия, разследващ главния прокурор
Прокурорската колегия отложи назначението на съдия, разследващ главния прокурор