НОВИНИ

Енергийният регулатор намали цената на газа с 42,78%, на парното с - 21,78%

Новите цени влизат в сила от днес

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:00, 01.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Бизнес

От днес природният газ, отоплението и парното са с нови по-ниски цени. Това е записано в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което влиза веднага в сила.

Преизчисляването на сметките за парно ще се прави на базата на прогнози, защото все още не е приключил отоплителният сезон.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определя нова цена на природния газ всеки месец, заради променения договор с "Газпром". Цените на парното обаче ще бъдат коригирани само в определени случаи.

Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Това ще става всеки месец само при условие, че има значително изменение на цената на природния газ като основен ценообразуващ елемент.

За значително изменение се счита промяна по-голяма от 5%. Такъв е сегашния случай. Цената на природния газ намалява с близо 43 на сто. Причината, е че "Булгаргаз" и руския доставчик "Газпром" се разбраха да променят формулата за изчисляване на цената като в нея включат и пазарен елемент.

Заради газът поевтиняват и парното, и топлата вода в края на сезона. Най-голямо е намалението в София - с над 26%, а най-малко във Варна - 8,27 на сто. Средно за страната цените падат с близо 22%.

Предстои да бъдат върнати чрез изравнителните сметки за парно това лято и надвзетите пари заради по-евтиния газ със задна дата от август.

Иван Иванов - председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Към момента Комисията няма правомощия за произнасяне с ценови решения със задна дата, едва след като законът за енергетиката мине през Народното събрание и влезе в сила, КЕВР ще изпълни законовите разпоредби такива, каквито бъдат заложени.

В момента е готов вариант за законодателна поправка, но заради блокираната работа на парламента, той не може да бъде гласуван.

Намаление на цените на топлата вода и парното от 1 април

София 26.47%

Пловдив 12.11%

Варна 8.27%

Бургас 17.30%

Намаление на цените на топлата вода и парното от 1 април

Враца 22,52%

Плевен 15,65%

Велико Търново 17,54%

Разград 16,88%

Източник: КЕВР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случай на коронавирус в Русе
Първи случай на коронавирус в Русе
Проверяват какви предпазни маски предлагат магазините за един лев и железариите
Проверяват какви предпазни маски предлагат магазините за един лев и железариите