Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕП призова за спиране на вноса на газ, нефт, въглища и ядрено гориво от Русия

bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 07.04.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Европа
призова спиране вноса газ нефт въглища ядрено гориво русия
Слушай новината

В резолюция, приета с 513 гласа "за", 22 "против" и 19 "въздържал се", евродепутатите призовават за допълнителни наказателни мерки, включително "незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия“.

Според документа това трябва да бъде придружено от план за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за ЕС, както и от стратегия за "отмяна на санкциите една по една, в случай че Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и оттегли напълно военните си части от територията на Украйна".

Евродепутатите също настоятелно призовават държавите членки да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти могат да бъдат заменени със западни, и постепенно да преустановят използването на услугите на „Росатом“.

Изключване на Русия от Г-20 и други многостранни организации

Евродепутатите призовават лидерите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и от други многостранни организации, като Съвета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други, „което би било важен знак, че международната общност няма да се върне към предишните си обичайни отношения си с държавата агресор".

За да се повиши ефективността на санкциите, ЕП призовава руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT, да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води на ЕС и да акостират в пристанищата на ЕС, както и да се забрани товарния автомобилен превоз от и до територията на Русия и Беларус.

Членовете на ЕП настояват също да се изземат "всички активи, принадлежащи на руски длъжностни лица или олигарси, свързани с режима на Путин, техните посредници и подставени лица, както и на лицата в Беларус, свързани с режима на Лукашенко"

Като посочва участието на Беларус във войната в Украйна, резолюцията изисква санкциите срещу Беларус да бъдат равностойни на тези, въведени срещу Русия, за да се премахнат всички пропуски, позволяващи на Путин да използва помощта на Лукашенко, за да заобиколи санкциите.

Доставките на оръжие трябва да продължат и да бъдат увеличени

Членовете на ЕП се позовават на шокиращите зверства, "които безспорно представляват военни престъпления", извършени от руските военни сили в Украйна и по-специално в Буча, и напълно или почти напълното разрушаване на Мариупол, Волноваха и други градове и села. Те подчертават, че извършителите на военни престъпления трябва да бъдат подведени под отговорност, и призовават за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

Парламентът отново заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и да бъдат увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава ефективно. Членовете на ЕП подкрепят по-нататъшната отбранителна помощ, предоставяна на украинските въоръжени сили индивидуално от държавите членки на ЕС и колективно чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Като се има предвид, че почти 6,5 млн. украински граждани са били вътрешно разселени, а над 4 млн. са избягали от страната в резултат на войната, членовете на ЕП призовават за безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилни лица, бягащи от бомбардировките, и за засилване на мрежите на ЕС за хуманитарна помощ в Украйна

Те осъждат руската реторика, с която се внушава за възможността за прибягване до употребата на оръжия за масово унищожение, и подчертават, че всяка подобна употреба би довела до възможно най-тежките последици.

Призив за специален трибунал на ООН за военните престъпления в Украйна

ЕП изразява възмущението си от извършени от руските въоръжени сили зверства, за които се съобщава, и настоява извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матео Беретини обяви, че ще пропусне Мастърсите на клей
Матео Беретини обяви, че ще пропусне Мастърсите на клей
ФИФА отхвърлиха слуховете, че мачовете на Мондиала в Катар ще продължават 100 минути
ФИФА отхвърлиха слуховете, че мачовете на Мондиала в Катар ще продължават 100 минути