НОВИНИ

Епископ Арсений е новият сливенски митрополит

Той получи гласовете на 7 от духовниците в Светия синод

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:39, 26.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Светият синод на Българската православна църква избра знеполския епископ Арсений за нов сливенски митрополит.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За епископ Арсений гласуваха великотърновският митрополит Григорий, плевенският митрополит Игнатий, пловдивският митрополит Николай, западно- и средноевропейски митрополит Антоний, русенският митрополит Наум, старозагорският митрополит Киприан и доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на епископ Герасим беше подкрепена от врачанският митрополит Григорий, ловчанският митрополит Гавриил, варненският митрополит Йоан, неврокопският митрополит Серафим и видинският митрополит Даниил.

Врачански митрополит Григорий: "Вашият избор не беше лесен и безпроблемен. Той беше съпътстван и от напрежение от различен характер и изкушения, но всичко това не може да ни смущава, защото от друга страна, беше свидетелство, че православната ни църква е жива."

Епископ Арсений - избран за сливенски митрополит: "Като не търся човешка слава, нито се стремя към гнусна печалба, поемайки кръста към митрополитското служение на Сливенската епархия, като се надявам на молитвите на верните, които да ме отдаряват, за да поддържам винаги жив и горящ светилника на ревността в служението си."

Кандидатите за поста на сливенски митрополит бяха двама - знеполският епискол Арсений и мелнишкият Герасим.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най-младият епископ в Българската православна църква. Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, което завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от пловдивския митрополит Николай.

снимки: БГНЕС

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод е наречен за знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на патриарх Неофит.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти: Имахме късмет Кроос да играе за Реал 10 години
Анчелоти: Имахме късмет Кроос да играе за Реал 10 години
Сблъсъци в Тел Авив по време на антиправителствена демонстрация
Сблъсъци в Тел Авив по време на антиправителствена демонстрация