НОВИНИ

За чиста природа: Доброволци почистват дивия плаж Карадере

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
09:14, 26.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци от град Бяла и съседни населени места почистват един от най-живописните плажове у нас - Карадере. През почивните дни хората изнасяха отпадъци, за да може преди сезона плажът да бъде почистен.

Българското Черноморие със сигурност може да бъде красиво и чисто, ако има повече доброволци, които чистят плажовете. За да бъде обаче наистина чисто и приятно, е необходимо хората да не цапат.

Люба Батембергска е от в София. Когато разбира, че един от най-красивите плажове в България – Карадере, ще бъде чистен от доброволци, се отзовава:

“Пластмасови бутилки, пластмаса отпадъчна, това е. Това е традиционното почистване, което организира гражданската инициатива, за да покажем, че някой се грижи за това място и не трябва да остава незабелязано.”

Огнян Стоянов живее в Бяла. Той смята, че чистотата на плажовете е общо дело - както на общините, така и на плажуващите:

“Чистя, като дойда на плажа да ми е приятно, не само на мен, но и на другите хора. За да има нормален живот. Цапат най-вече хора, които идват за един-два дни, зарязват си боклуците. После дали ще се върнат никой не знае. Тези, които стоят постоянно трябва да стоят в техните боклуци.”

Според Огнян Стоянов, най-опасни са дребните отпадъци като капачките. Те могат да бъдат погълнати от птици и да ги убият.

Люба Батембергска: “Има достатъчно законови механизми, за това има глоби в Закона за управление на отпадъците. Плащаме данъци. Има начини това да се поддържа и без намесата на доброволци като нас. Да има поставени химически тоалетни, компостни, за да бъде по-удобно и по-чисто.”

Доброволците събират отпадъците на определени места и след това техен колега с високопроходима техника ги извозва към града.

Дияна Вълканова: “Отпадъците са много по-малко и хората си събират боклуците. - Какво най-често намирате? - Туби, шишета, найлони... Беше ми смешно, защото днес намерих три сутиена и изхвърлих.”

Огнян Стоянов: “Отпадъците намаляват, защото съзнанието на хората се повишава по някакъв начин. Неудобно им е да си хвърлят боклуците, други хора им правят забележки.”

Доброволците казват, че не могат да се справят с отпадъците, които морето изхвърля. Хората чистят всяка пролет и есен. Няма да се откажат от битката си за по-чиста природа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън поведе с 3-0 във финала на Изток в НБА
Бостън поведе с 3-0 във финала на Изток в НБА
Милан със зрелищно равенство 3:3 в последния мач на Пиоли
Милан със зрелищно равенство 3:3 в последния мач на Пиоли