НОВИНИ

Светият синод одобри епархийския избор за сливенски митрополит, утре ще бъде каноничният избор

Протестиращи настояха епископ Арсений да бъде оттеглен от избора

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:09, 25.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Светият синод единодушно е одобрил проведения епархийски избор за сливенски митрополит.

Утре ще бъде проведе каноничен избор между епископите Арсений и Герасим от членовете на Светия синод. На него окончателно ще бъде утвърден новият сливенски митрополит. Той ще наследи поста на митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

След провала на първия избор за сливенски митрополит, който Светия синод отмени и днес имаше страсти пред сградата на Синодната палата. Час преди заседанието тук се събраха недоволни миряни и свещеници, които настояваха знеполският епископ Арсений да бъде оттеглен от избора за сливенски митрополит. Според тях Арсений е нарушил Устава на православната ни църква като е участвал в съслужение с представители на Украинската православна църква, която още не е призната за автокефална. Според протестиращите украинските свещеници били разколници с желанието си да се отделят от Руската православна църква.

"Епископ Арсений е съслужил с човек, който е низвергнат от БПЦ.
- БНТ: След като упреквате Арсений, че е служил с низвергнат свещеник, вие отнемате правото на украинските свещеници да се самоопределят в своя самостоятелна църква.
- Те може да имат подобни желания, но подобни неща се решават съборно, не могат да се решат еднолично.
- БНТ: Вие бихте ли целунал ръката на руския патриарх?
- Разбира се! Нямам никакви притеснения в това отношение", каза свещеник Сергей Павлов.

"Митрополит Николай ще предложи за епископ Дионисий, който е низвергнат в момента. Това се подготвя да се случи тази диверсия. В момента се прави преврат в БПЦ. Има една група от няколко твърде решени люде, които са на външно подчинение на външни на българската държава сили, геополитически интереси, които са свързани с хора, които искат да подчинят българската църква на политически интереси", коментира Василианна Мерхеб.

Днес в Светия синод не е предлагано да се обсъжда друга точка, освен тази, за която заседанието е свикано, а именно разглеждането на документите от проведения миналата седмица Епархийски избор за сливенски митрополит. Тогава подкрепата на 26 от епархийските избиратели получи знеполският епископ Арсений, който в момента е викарий на пловдивския митрополит Николай. А 25 гласа получи мелнишкият епископ Герасим, който в момента е главен секретар на Светия синод. С пълно единодушие Синодът е решил, че избора е редовен.

"Св. Синод" единодушно реши: На основание чл. 90, ал. 1 от УБПЦ – БП на 26 май т.г. - 4 Неделя след Пасха – на Разслабления - св. ап. Карп, св. мчк Георги Софийски, най-нови, да бъде проведен канонически избор за митрополит на Сливенска епархия в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител", каза старозагоркият митрополит Киприан.

В момента митрополитите са 13. Отсъства обаче митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Така че утре в избора на сливенски митрополит ще участват 12 от митрополитите, кой от двамата кандидати - епископ Арсений или епископ Герасим ще събере гласовете на повече от половината, предстои да разберем. Заседанието е насрочено за рано сутринта, като то ще започне първо с молитва, а след това ще бъде отслужена и литургия. След това с явен избор ще бъде определен и следващия сливенски митрополит.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа WTA титла за американката Пейтън Стърнс
Първа WTA титла за американката Пейтън Стърнс
Пьотр Нестеров спечели титлата на двойки в Букурещ
Пьотр Нестеров спечели титлата на двойки в Букурещ