НОВИНИ

Арсений или Герасим ще е новият сливенски митрополит?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:26, 19.05.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Интригата около избора на сливенски митрополит се заплита. Светият синод ще трябва да избира между епископите Арсений, който е викарий на пловдивския митрополит Николай и главния секретар на Светия Синод Герасим. Те двамата стигнаха до следващия етап от процедурата след епархийското гласуване днес. Изборът е ключов, защото предшества избора на патриарх и може да премерим настроенията в синода.

Определенията - заплетен и ключов в този случай наистина вървят ръка за ръка. Първо неуспешния опит за избор на митрополит, който безпрецедентно беше отменен от Светия синод на 24 февруари, прикова общественото внимание. Помните решението на Синода предизвика противоречиви реакции - протести и дори гладна стачка от страна на един свещеник, но имаше и такива, които подкрепиха касирането. След това дойде кончината на патриарх Неофит и сега на избора на сливенски митрополит се гледа като на ключов за избора на нов патриарх. Може гласът на бъдещия владика на Сливенската епархия да се окаже решаващ в определянето на "тройката" митрополити, измежду които ще се избира следващия патриарх. Изборът на сливенски митрополит повдигна и завесата на сложни отношения между свещенослужителите в църквата ни.

"Няма да е лесно в тази епархия. На който дойде, тежко му и горко, на новия митрополит. Защото има тежки ситуации, които трябва да преодолява. Разделение между духовенство. Нелеки въпроси. Нека да го кажем. Това е разделение между духовенството, което не е от вчера. То е вътрешно, многопластови са нещата", каза Йоан, варненски и великопреславски митрополит.

Думите на митрополит Йоан се оправдаха веднага след като изборът за сливенски митрополит приключи. По време на първия тур най-много гласове, 26 от общо 42 събра знеполския епископ Арсений, в момента викарий на митрополит Николай. По време на преброяването имаше възражение само за една невалидна бюлетина, но при подписването на протокола ситуацията се промени.

"Дядо Йоан обяви за недействителна бюлетина, на която не беше правилно заградено името. И се оказа, че такива бюлетини има общо 5. Още 4 има, които са по този начин", обясни Стоян Кралев, свещеник в духовна околия Малко Търново.
- БНТ: Т.е. вие сте подписал протокола с особено мнение?
- Стоян Кралев: Точно така. И не само аз, няколко свещеника и няколко миряни са подписали с особено мнение.

Подписалите с особено мнение се оказаха общо петима. Двама от духовната околия на Малко Търново и двама от Бургас. Общото е, че в двете околии фаворит е лишеният от участие в избора за сливенски митрополит епископ Йеротей.

"Това е нарочен акт, за мен е нарочен акт. Някой сяда и създава някакви проблеми и интриги. За мен избора мина нормално", коментира Йоан.

В залата за избора, малко преди 12 на обяд се явиха всички 42-ма избиратели. По шестима от седемте околии на Сливенската епархия. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е определен да ръководи Сливенската епархия до избор на нов владика, обясни как трябва да се гласува.

"Аз обясних да се огражда всичкото, а те са оградили само цифричката. Това е ясно изразяване на позиция и на глас. Сега ние под вола теле. Имаме избори проведени, в които са заграждани само цифрата. Какъв е проблемът", каза още Йоан, варненски и великопреславски митрополит.

На първия тур достатъчно гласове събра само епископ Арсений. С глас по-малко от нужните епископ Герасим не успя да прескочи бариерата и затова се проведе второ гласуване. В него главния секретар на Светия синод получи подкрепата на 25 избиратели. Дали обаче изборът на епископ Арсений е редовен или невалидните бюлетини са повече от отчетените днес, ще решава Светия синод на 25 май.

Следващата неделя от двамата, митрополитите ще изберат един, който ще бъде и новият сливенски митрополит.

На 20 юни от деветимата митрополити, които имат право да бъдат избрани за патриарх, Синодът ще определи "тройката".

На 30 юни от тези трима митрополити ще бъде избран новият български патриарх.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Двойни ли са цените в Хърватия една година след въвеждане на еврото?
Проверка на факти: Двойни ли са цените в Хърватия една година след въвеждане на еврото?
Тадей Погачар спечели "кралския" етап в колоездачната обиколка на Италия
Тадей Погачар спечели "кралския" етап в колоездачната обиколка на Италия