НОВИНИ

Задържаха във Варна кораба, блъснал "Мухамед Зет"

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 19.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Българската "Морска администрация" поема част от разследването за потъването на кораба "Мохамад Зет" край бреговете на Румъния. Това се налага, след като стана ясно, че в сблъсъка е участвал корабът "Мишел", който тази сутрин акостира на пристанище Варна. Корабокрушението стана вчера рано сутринта, на 26 морски мили от брега. След инцидента трима моряци са в неизвестност. Осем бяха спасени.

Корабът "Мишел", който плава под флага на Коморските острови е влязъл в пристанище Варна Изток около 8 часа тази сутрин. По носа му има видими щети от сблъсък. "Мишел" превозва метални тръби от Украйна за Съединените щати, които трябва да бъдат претоварени на друг кораб във Варна. Веднага след влизането в нашето пристанище корабът е проверен от "Морска администрация", тъй като от румънска страна е получена информация за участието му в инцидент, съобщи директорът на агенцията във Варна.

"Беше установено, че има конструктивни нарушения по носовата част на кораба и беше установено допълнително, че наистина това е корабът, който участва в инцидент с кораб Мохамад Зет вчера. Вече имаме рапорт от капитана, който категорично заявява, че той е участващият кораб в този инцидент", каза к.д.п. Валентин Енчев, директор Дирекция МА - Варна.

Катастрофата между двата кораба е станала около 4 часа сутринта, след сблъсъка "Мохамад Зет" потъва. 8 души от 11-членния екипаж са спасени.

"Те са били спасени на борда точно на този кораб, който пристигна днес във Варна и са били предадени после на службите по търсене и спасяване", обясни още Валентин Енчев.

Разследването на инцидента се води от прокуратурата в Констанца и основните действия ще бъдат извършени от румънската страна. Българската Морска администрация оказва съдействие по силата на Международния кодекс за извършване на разследвания на морските произшествия и инциденти.

"Във всички случаи ще се разпечата корабният дневник, ще се извади извлечение от машинният дневник, ще се провери във всички случаи какъв е записът на уреда за записване данните от морския рейс. Тези неща ще бъдат докладвани както и в нашата администрация, предполагам, ще бъдат координирани с морската администрация на Румъния. Това, че другият кораб е потънал, не значи, че корабът "Мишел" е 100% виновен. Това нещо ще бъде установено тепърва. Предполагам, със съдействието и на Българската морска администрация", допълни Владимир Владимиров, адвокат по морско право.

В момента корабът "Мишел" е в пристанище Варна, където разтоварва металните тръби, които превозва за България. Тук той ще изчака решението къде ще бъде ремонтиран, след като разследването приключи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредният паметен сезон във Висшата лига приключи (ОБЗОР)
Поредният паметен сезон във Висшата лига приключи (ОБЗОР)
Александър Зверев спечели втората си титла на турнира от сериите ATP 1000 в Рим
Александър Зверев спечели втората си титла на турнира от сериите ATP 1000 в Рим