НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 28

Гледайте епизод 28 от поредицата на БНТ във видеото.

истории олимпийските игри брой
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 19.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийските игри в Монреал остават в българската спортна история с първите победи на дамите на най-големия спортен форум. На 24 юли 1976 г. само в рамките на час Здравка Йорданова и Светла Оцетова триумфират на двойка скул в гребането, а Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева се окичват със златото на двойка без кръмчия. В канадския град е и първият български успех в Царицата на спортовете.

Иванка Христова е истинско явление в тласкането на гюле. Тя е първата българка с олимпийска титла в леката атлетика. Първия си олимпийски медал печели в Мюнхен през 1972 г. – бронз. По-малко от месец преди Игрите в Монреал`76, постига два световни рекорда на високопланинската база Белмекен – 21,87 м. и 21,89м. Това са и последните два от общо 61 национални рекорда – феноменално постижение. В канадския град обаче конкуренцията е зашеметяваща и титлата съвсем не е сигурна. В петия си опит 34-годишната Иванка Христова нанася своя удар – 21.16 м, нов олимпийски рекорд. Това й носи толкова мечтаното и дългоочаквано злато. За нейния успех в канадския град и за още наши шампиони в тази паметна олимпиада разказваме в поредния епизод на поредицата “Истории от Олимпийските игри”.

На първото си състезание - Окръжно първенство по борба за деца на Разград, 12-годишният Хасан Исаев тежи само 21 кг, а печели титлата в категория до 30 кг. За игрите в Монреал през 1976 г. българският борец е сред фаворитите при най-леките в свободния стил. Той печели титлата, но само в щаба ни знаят, че е играл накрая с контузия в лакътя и на обезболяващи инжекции. В канадския град щангистът Йордан Митков триумфира със златото в категория 75 кг с три олимпийски рекорда.

В предаването ще ви припомним за двама шампиони в спринта - нашата звезда Петър Петров и един от големите олимпийски герои - Майкъл Джонсън. Американецът е носител на 4 златни медала от най-големия спортен форум, към които прибавя и 8 титли от световни първенства. Петър Петров е най-бързият българин и част от световния елит в спринта през втората половина на 70-те години на ХХ век. На игрите в Москв 1980, въпреки че закъснява на старта в битката за трофея, с отлични втори 50 метра, той достига до уникалното за страната ни бронзово олимпийско отличие с 10 секунди и 39 стотни. Изключителните постижения на тези олимпийски герои са илюстрирани с уникални кадри от видеоархива на МОК.

Не пропускайте поредния вълнуващ разказ илюстриран с уникални кадри от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте епизод 28 от поредицата “Истории от Олимпийските игри” във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за сливенски митрополит
Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за сливенски митрополит
"Еврозаблуди": Щеше ли ЕС да забрани меметата?
"Еврозаблуди": Щеше ли ЕС да забрани меметата?