НОВИНИ

Оставка във военния кабинет на Израел?

Улмитатум към израелския премиер Бенямин Нетаняху и нови протести

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:55, 19.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Войната в Близкия изток - министърът от военния кабинет на Израел - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху.

Бени Ганц - министър във военния кабинет на Израел и дългогодишен съперник на премиера Нетаняху, каза, че ще подаде оставка, ако до 3 седмици няма план за следвоенното развитие на Ивицата Газа. В тв обръщение той представи шест стратегически цели, които страната трябва да постигне.

"До 8 юни военният кабинет трябва да изработи и подпише план, с който ще доведе до изпълнението на шест стратегически цели от национално значение. Да се върнат у дома заложниците, да се прекрати дейността на Хамас, да се демилитаризира Газа и да се гарантира, че Израел е отговорен за сигурността в Ивицата. Освен това да се сформира американска, европейска, арабска и палестинска администрация, които цивилизовано ще управляват Ивицата и ще положат основите за бъдещо алтернативно управление, което не е нито Хамас, нито Абас", заяви Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел.

Ако поставите националното над личното - ние сме с вас в тази борба. Но ако изберете пътя на фанатизма и поведете нацията към пропаст, то ние ще бъдем принудени да се оттеглим от правителството.

Нетаняху заяви, че планът на Ганц би означавал "поражение за Израел" и че не той, а Хамас имат нужда от ултиматум.

Думите на Бени Ганц идват само дни след като и министърът на отбраната Йоав Галант прикани Нетаняху да обяви публично, че няма намерение да поема управлението на Газа. Ожесточените сражения между бунтовници на радикалната палестинска групировка Хамас и израелската армия в Ивицата Газа продължават.

Междувременно пореден мащабен протест с искане за оставка на правителството и незабавно освобождаване на заложниците в Тел Авив.

Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полиция. Служителите на реда използваха водни оръдия, за да разпръснат събралото се множество.

Днес с премиера Бенямин Нетаняху ще се срещне Джейк Съливан - съветникът по национална сигурност към Белия дом. Примирие в Газа и споразумение за следвоенното управление и развитие на Ивицата ще бъдат акцент в разговорите между двамата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Георги Глушков, Карлос Насар, Лъчезар Балтанов и Юлияна Янева в "Арена спорт" (ВИДЕО)
Министър Георги Глушков, Карлос Насар, Лъчезар Балтанов и Юлияна Янева в "Арена спорт" (ВИДЕО)
Карлос Насар пред БНТ: Олимпийските игри ще завършат много позитивно (ВИДЕО)
Карлос Насар пред БНТ: Олимпийските игри ще завършат много позитивно (ВИДЕО)