НОВИНИ

"Еврозаблуди": Щеше ли ЕС да забрани меметата?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:21, 19.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Може би няма човек, който поне веднъж на ден да не се е засмял на меме в социалните мрежи. Свикнали сме с тези пародийни картинки със забавни надписи и вероятно не се замисляме как ли щеше да изглежда интернет, ако ги нямаше. Припомняме ви събитията от 2019-а, когато готвена от Европейския съюз Директива за авторското право предизвика масови протести и страх, че Брюксел ще забрани меметата.

Годината е 2019-а. Музиканти свирят пред сградата на Европейския парламент в Страсбург, за да изразят подкрепата си към идеята в интернет да бъдат въведени по-строги регулации за авторското право.

В този момент евродепутатите дебатират върху директива, която трябваше да въведе по-ясни правила за това кой и как може да използва нещо, което е обект на авторско право.

Берлин - хиляди младежи протестират по улиците на германската столица. Казват, че от Европейския съюз ще им забранят да правят мемета.

Причината - пародийните картинки обичайно са стопкадър от филм или сериал, придружени от забавен и често ироничен текст. Избраните моменти в тях са толкова универсални, че можете да видите едно и също меме в поне 20, а понякога и повече версии.

"Страхуваме се, че интернет такъв, какъвто го познаваме, ще спре да съществува".

"Това би отнело целия чар и креативност, които в момента ни дава интернет".

Така се появиха мемета като това с певеца Дрейк, в което се казва "не можеш да правиш мемета със снимки с права, но можеш да си ги нарисуваш, за да ти позволят от ЕС да ги публикуваш".

А от Youtube показаха как би изглеждал сайтът им, ако всички предложения в Директивата бъдат приети.

Въвеждането на регулации за авторското право имаше и своите привърженици.

"Не бива да забравяме, че притежателите на авторски права са положили огромни усилия за своя продукт. Големите онлайн платформи използват тези продукти, но създателите им не получават нищо или почти нищо в замяна", заяви музикалният продуцент Мики Маузър.

Какво всъщност предизвика опасенията, че меметата ще бъдат забранени? Член 13, който щеше да задължи всички платформи да не допускат потребителите им да разпространяват съдържание, върху което нямат права. Първоначално се предвиждаше платформите като Фейсбук, Гугъл, Редит да трият всичко, за което не са изяснени правата.

Спорният член 13 беше заменен с по-умерения член 17, в който изрично се подчертаваше, че се прави изключение за създадено от потребители съдържание, което се използва за пародия или просто с цел забавление. С други думи - меметата са "в безопасност".

Истерията около потенциалната им забрана провокира дори служителите на Европейската комисия да се посветят на създаването на мемета. Избраха с едно от емблематичните - Морфей от "Матрицата", да кажат в стила на персонажа на Лорънс Фишбърн "Как ще реагираш, ако ти кажа, че ЕС всъщност не забранява меметата?".

Преди изборите за Европейски парламент в новините на БНТ ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим фактите за европейски регулации и как те се разминават с широкоразпространена, но напълно невярна информация. Гледайте поредицата ни "Еврозаблуди" в обедните новини в събота и неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Истории от Олимпийските игри" брой 28
"Истории от Олимпийските игри" брой 28
Юлияна Янева пред БНТ: Не исках да участвам в категория до 76 кг, най-важната ми битка бе психологическата (ВИДЕО)
Юлияна Янева пред БНТ: Не исках да участвам в категория до 76 кг, най-важната ми битка бе психологическата (ВИДЕО)