НОВИНИ

Инцидент с хеликоптер на иранския президент

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:07, 19.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съдбата на иранския президент Ебрахим Раиси е неясна след като днес следобяд неговият хеликоптер катастрофира. Раиси е пътувал за град Табриз в конвой от три хеликоптера, когато един от тях е претърпял инцидент, наречен от властите в Техеран - "твърдо кацане".

На борда е пътувал и външният министър Хосейн Амир - Абдол-ахиян. На мястото, близо да границата с Азербайджан, работят спасителни екипи. Иранската държавна телевизия излъчва молитви за Раиси в джамиите.

Началникът на генералния щаб на иранската армия разпореди да бъдат мобилизирани всички ресурси на армията и на Революционната гвардия за спасителните операции.

Въртолет, превозващ Раиси, се приземи твърдо близо до град Верзеган до иранско-азербайджанската граница. Това става след като Раиси се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев , за да открие язовир.

"Този ​​язовир може да осигури много безопасен транзит за стоки, пътници и туристи", каза Ебрахим Раиси, президент на Иран.

На място са изпратени спасителни екипи. Издирването се затруднява от планинския релеф и гъстата мъгла. Новината беше потвърдена от министърът на вътрешните работи на Иран.

"След откриването на язовир Хода Афарин и язовир Киз Каласи президентът и други, които го придружаваха, се връщаха с няколко хеликоптера. Единият хеликоптер беше принуден да направи твръдо кацане поради лоши метеорологични условия и мъгла. Сега различни спасителни екипи се движат в различни части на района, но с оглед на мъглата и лошите метеорологични условия ще отнеме време да стигнат до местоположението на хеликоптера. Нещата са под контрол и спасителните екипи вършат работата си", обясни Ахмед Вахиди, вътрешен министър на Иран

63-годишният свръхконсервативен Ебрахим Раиси беше избран за президент през 2021 г. и откакто встъпи в длъжност, нареди затягане на моралните закони, кърваво потушаване на антиправителствените протести и настояваше за ядрени преговори със световните сили.

Раиси е санкциониран от Съединените щати , отчасти заради участието му в предполагаема масова екзекуция на хиляди политически затворници през 88 -ма в края на Ирано-иракската война. Твърди се, че при управлението му Иран обогатява уран почти до нива, подходящи за създаване на оръжия за масово унищожение и възпрепятства международните инспекции.

Раиси е смятан за протеже на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че би могъл да замени 85-годишния лидер след неговата смърт или оттегляне от поста.

Все още не може да се потвърди за загинали или ранени, съобщи държавната телевизия. Иранският върховен водач Али Хаменей заяви, че хората не трябва да се тревожат, няма да има безредие в държавните работи на Иран.

4 спасителни екипа са достигнали предполагаемото място на катастрофата, която според местните медии, се дължи на тежки метеорологични условия. Гъста мъгла затруднява издирвателната операция. Припомняме, че на борда на катастрофиралата машина освен 63-годишния президент е бил и външният министър на Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София-Балкан спечели втория турнир в Държавното първенство по баскетбол на колички
София-Балкан спечели втория турнир в Държавното първенство по баскетбол на колички
Християна Гутева ще бъде първата жена, която ще ръководи мач в Първа лига
Християна Гутева ще бъде първата жена, която ще ръководи мач в Първа лига