НОВИНИ

Ердоган и Меркел обсъдиха миграционната сделка между Турция и ЕС

ердоган меркел обсъдиха миграционната сделка турция
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:54, 24.03.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Ердоган разговаря чрез видеоконферентна връзка с германския канцлер Ангела Меркел, обсъждайки с нея актуализацията на миграционното споразумение между Турция и ЕС, подписано през март 2016 г. Това съобщиха от президентската администрация на Турция.

"По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения, регионални въпроси, както и стъпки за подобряване на отношенията между Турция и ЕС. Президентът Ердоган изрази мнение, че всички виждат положителните последици от диалога, когато той доминира в отношенията между Турция и ЕС, а личният принос на Ангела Меркел играе важна роля за създаването на тази атмосфера", заявиха от президентската администрация.

"Президентът Ердоган заяви, че е необходимо да се положат усилия за предотвратяване на влошаването на настоящата ситуация от онези държави членки на ЕС, които не искат да разберат стойността на отношенията с Турция. Той изрази надежда, че докладът, който ще бъде представен на срещата на върха на ЕС на 25-26 март, ще отразява предложенията за бъдещето на връзките между Турция и ЕС от обективна и конструктивна гледна точка за изграждането на позитивна програма", се казва в изявлението.

"Президентът Ердоган отбеляза, че работата по актуализиране на миграционното споразумение трябва да се извърши изчерпателно, като се засегнат такива елементи като безвизов режим, актуализиране на митническия съюз и отваряне на нови глави на преговорите за членството на Турция в ЕС", е заявил Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макао спря ваксинациите с "Пфайзер" заради дефектни опаковки
Макао спря ваксинациите с "Пфайзер" заради дефектни опаковки
Доболничната помощ: Пулмолози апелират да бъдат признати като медици на първа линия
Доболничната помощ: Пулмолози апелират да бъдат признати като медици на първа линия