НОВИНИ

Ердоган: Турция ще работи с Пакистан за предотвратяване на нова вълна от бежанци

ердоган турция работи пакистан предотвратяване нова вълна бежанци
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:32, 15.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Турция ще работи с Пакистан за стабилизирането на Афганистан и предотвратяване на нов потоп от бежанци. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. "Турция е изправена пред нарастваща миграционна вълна от афганистанци, преминаващи през Иран", каза той, заедно с колегата си от Пакистан Ариф Алви.

"Ще продължим усилията за възстановяване на стабилността в региона, започвайки с Афганистан", каза Ердоган. "За да направим това, трябва да продължим и засилим сътрудничеството си с Пакистан. Решени сме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да успеем", допълни още турският лидер.

Пакистанският президент беше в Истанбул за пускане на вода на боен кораб, построен от Турция за южноазиатската държава, която граничи с Афганистан и е ключов регионален играч.

Турция разполага с няколкостотин войници, разположени в Афганистан и предложи да поеме отговорността за сигурността на международното летище в Кабул, след като САЩ приключи военното си изтегляне до края на август, при условие че САЩ осигурят финансова и логистична подкрепа.

Ердоган също предложи да се срещне с лидера на талибаните за разговори.

Пристигането на афганистански мигранти на източната граница на Турция се превърна в гореща политическа тема в Анкара, като опозицията притиска правителството да предприеме решителни мерки за спиране на притока. Правителството реагира, като засили изграждането на гранична стена с Иран през последните дни.

"С тази стена ние напълно ще спрем пристигащите", каза Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина известната оперна певица Соня Немирова
Почина известната оперна певица Соня Немирова
Двама души загинаха на място при катастрофа на пътя Русе - Бяла
Двама души загинаха на място при катастрофа на пътя Русе - Бяла