НОВИНИ

ЕС е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини за COVID-19

заради големия интерес листи чакащи противогрипни ваксини аптеките
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 18.10.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз е най-големият износител на ваксини за COVID-19, заяви в свое изявление ръководителят на блока Урсула фон дер Лайен. Тя поясни, че през последните 10 месеца ЕС е изнесъл "над един милиард" дози ваксини за COVID-19.

Фон дер Лайен поясни, че 87 милиона от дозите са били предоставени чрез ръководената от Световната здравна организация схема "Ковакс" за държави със средни и ниски доходи. По-голямата част от износа са поръчки, платени от други държави за дози ваксини, произведени в ЕС.

Отделно от износа през следващите месеци ЕС ще дари поне 500 милиона дози на най-уязвимите страни, коментира Фон дер Лайен и призова другите страни "също да се активизират".

"Винаги сме споделяли нашите ваксини справедливо с останалия свят. Изнесли сме толкова, колкото сме доставили на гражданите на ЕС. Всъщност поне всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася", каза фон дер Лайен.

Декларацията ѝ идва в контекста на рязкото разделение между по-богатите и по-бедните региони по отношение на темповете на ваксиниране срещу коронавируса. Тя допълни, че стремежът е до следващата година нивото на ваксинация в световен мащаб да достигне 70%.

Европейският съюз, Съединените щати, Обединените арабски емирства, Катар, Сингапур и Япония са сред държавите, в които повече от половината от населението е напълно ваксинирано.

В същото време в много страни в Африка и на други места като Афганистан, Египет, Мианмар и Сирия са ваксинирани по-малко от 10% от населението.

Европейският съюз, в който 65,6% от населението е напълно ваксинирано според официална статистика на АФП, увеличава износа на ваксини.

Подобно е положението и в Съединените щати, където 57% от населението е напълно ваксинирано. Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че правителството му увеличава даренията си за Африка до общо 67 милиона дози.

Страните от Г-20 поеха ангажимент за по-справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса, след като в началото на месеца ръководителят на СТО Нгози Оконджо-Ивеала посочи, че от повече от шест милиарда дози ваксини, поставени по света, само 1,4% от хората в бедните страни са напълно ваксинирани.

Европейският съюз е въвел механизъм за контрол на износа на ваксини, съгласно който дозите, които ще бъдат изпратени в чужбина, трябва да бъдат одобрени първо от Брюксел и от държавата-членка, в която са произведени.

Само една пратка - 250 000 дози на "Астра Зенека", предназначени за Австралия - е била блокирана по тази схема през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловят шарани на световното първенство в Пловдив
Ловят шарани на световното първенство в Пловдив
ФИФА и президентът Инфантино поздравиха Борислав Михайлов за новия мандат
ФИФА и президентът Инфантино поздравиха Борислав Михайлов за новия мандат