НОВИНИ

ЕС и Г-7 въвеждат от понеделник таван на цената на руския петрол, пренасян по море

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:40, 03.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
знаем получим отстъпка бензиностанцията
Слушай новината

Държавите от ЕС и от Г-7 въвеждат таван на цените на руски суров петрол, пренасян по море от 60 долара за барел от понеделник, 5 декември. Цената може да се регулира в бъдеще, за да отговори на развитието на пазара.

"Г-7 и всички държави членки на ЕС взеха решение, което ще удари още по-силно приходите на Русия и ще намали способността ѝ да води война в Украйна. Това също ще ни помогне да стабилизираме световните цени на енергията, което ще облагодетелства страните по света, които в момента са изправени пред високи цени на петрола", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Въпреки че забраната на ЕС за внос на руски суров петрол и петролни продукти, пренасяни по море, остава изцяло в сила, таванът на цените ще позволи на европейските оператори да транспортират руски петрол до трети страни, при условие че цената му остане строго под тавана.

Таванът на цените е специално създаден, за да намали допълнително приходите на Русия, като същевременно поддържа стабилни световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки.

Следователно това също така ще помогне за справяне с инфлацията и ще поддържа разходите за енергия стабилни във време, когато високите разходи – особено високите цени на горивата – са голямо безпокойство в ЕС и по целия свят.

Таванът на цените ще влезе в сила след 5 декември 2022 г. за суров петрол и 5 февруари 2023 г. за рафинирани петролни продукти. Цената за рафинираните продукти предстои да бъде уточнена

Таванът трябва да влезе в сила едновременно във всички юрисдикции на страните от Г-7 и ЕС. Таванът на цените също така осигурява плавен преход – той няма да се прилага за петрол, закупен над тавана на цените, който е натоварен на кораби преди 5 декември и разтоварен преди 19 януари 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът на Косово пред БНТ: Благодарни сме на България за институционалната подкрепа
Вицепремиерът на Косово пред БНТ: Благодарни сме на България за институционалната подкрепа
Лудогорец почете три поколения ветерани
Лудогорец почете три поколения ветерани