НОВИНИ

ЕС обеща на Украйна още оръжия и боеприпаси с оглед на настъпването на зимата

знамена Европейски съюз Украйна
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:41, 27.10.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от Европейския съюз обещаха днес да продължат с доставките на оръжия и боеприпаси на Украйна с оглед на настъпването на зимния сезон, предаде ДПА.

В своя съвместна декларация лидерите на европейските страни обещават също да доставят на Украйна още електрически генератори и станции за отопление.

ЕС ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна и народа ѝ толкова дълго време, колко е необходимо, се казва в декларацията.

Европейските лидери поискаха от ръководителя на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел да проведе разговори с Украйна за възможни дългосрочни ангажименти в областта на сигурността.

Лидерите на ЕС също така подкрепиха разработването на законодателно предложение за използването на приходи от управлението на замразените в ЕС руски активи за възстановяването на Украйна, отбелязва ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази днес увереност, че Европейският съюз ще вземе необходимите решения за осигуряване на стабилност в Украйна въпреки различията между някои европейски страни.

"Оставам с впечатлението, че ще решим какво е необходимо за финансовата стабилност на Украйна", каза Шолц след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза по-рано днес пред унгарското държавно радио, че не вижда причина Унгария да дава парите на данъкоплатците си за подкрепа за Украйна, отбелязва ДПА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигурността на вота: Може ли да се манипулира хеш кодът?
Сигурността на вота: Може ли да се манипулира хеш кодът?
Задържаните за побоя над кандидат-кмета на с. Зидарово остават в ареста
Задържаните за побоя над кандидат-кмета на с. Зидарово остават в ареста