НОВИНИ

ЕС обяви финансов пакет от 7,4 млрд. евро за Египет

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:34, 18.03.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
обяви финансов пакет млрд евро египет
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз обяви финансов пакет в размер на 7,4 милиарда евро за Египет като част от усилията за спиране на мигрантите към Европа.

Споразумението, с което се подобряват отношенията между ЕС и Кайро до "стратегическо партньорство", беше обявено по време на посещение на на европейска делегация в египетската столица, водена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Споразумението е придружено от финансов и инвестиционен пакет в размер на 7,4 милиарда евро за следващите четири години. Заедно ще работим по ангажиментите ни за насърчаване на демокрацията, правата на човека и равните възможности. Срещаме се във време на дълбока криза. Всички сме изключително загрижени заради войната в Газа и разрастващата се катастрофална хуманитарна ситуация. Газа е изправена пред глад и е изключително важно да се постигне споразумение за бързо прекратяване на огъня сега, което да позволи освобождаване на заложници и повече хуманитарна помощ да достигне до Газа. Изключително загрижени сме от рисковете от пълномащабна офанзива в Рафа, която би била опустошителна за уязвимото цивилно население", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Ситуацията в Газа беше сред темите, засегнати в разговорите между Фон дер Лайен, египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, премиерите на Италия, Гърция, Австрия и Белгия и кипърския президент. Египет се опитва да посредничи между Израел и Хамас.

"С лидерите от ЕС се съгласихме, че отхвърляме израелска военна операция в Рафа, която би влошила хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и би имала отражение върху палестинската кауза. Египет отново заявява, че напълно отхвърля опитите на Израел насилствено да изсели палестинския народ от окупираните от 1967 г. територии в ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим", посочи Абдел Фатах ал Сиси, президент на Египет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Филипов: Никога аз или мой роднина няма да участва в управлението на ПФК Ботев Пловдив
Илиян Филипов: Никога аз или мой роднина няма да участва в управлението на ПФК Ботев Пловдив
Нова творба на Банкси предизвика фурор в Лондон
Нова творба на Банкси предизвика фурор в Лондон