НОВИНИ

ЕС призова Китай да повлияе на Русия за спиране на войната в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:42, 07.12.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
призова китай повлияе русия спиране войната украйна
Снимка: БТА
Слушай новината

ЕС призова Китай да използва влиянието си върху Русия за спиране на войната в Украйна и призова Пекин да подкрепи Формулата за мир на Киев. Това стана в Пекин по време на 24-та среща на върха ЕС-Китай. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнаха с президента на Китай Си Дзинпин и с премиера на страната Ли Цян. Мишел и Фон дер Лайен са подчертали колко е важно Китай да продължи да се въздържа от доставка на смъртоносни оръжия на Русия и са призовали страната да предотврати всякакви опити на Москва да заобиколя санкциите.

„Отношенията между ЕС и Китай са важни. Но трябва да направим нашите търговско-икономически отношения по-балансирани, реципрочни и взаимноизгодни. Ще продължим да работим за равни възможности за нашите компании. Днес трябва да е първата стъпка. Ние също така разчитаме на Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да защити Хартата на ООН и по-специално суверенитета и териториалната цялост на всички страни. Ще продължим да поддържаме контакти с Китай въз основа на прозрачност, предвидимост и реципрочност“, каза президентът на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Нашите отношения с Китай са сложни и ние носим отговорност да направим така, че те да работят. Съгласихме се, че е в наш общ интерес да имаме балансирани търговски отношения. И трябва да се справим с предизвикателствата в свят с нарастващи геополитически търкания. Всички трябва да работим, за да гарантираме, че Русия ще спре своята агресивна война срещу Украйна“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата лидерите от ЕС са осъдили най-категорично бруталните терористични атаки на Хамас срещу Израел. В Пекин ЕС е потвърдил позицията си за правото на Израел да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право. И двете страни се съгласили, че е важно да се гарантира защитата на всички цивилни, да се подобри тежката хуманитарна ситуация в Газа и да се приложи Резолюция 2712 на Съвета за сигурност на ООН. ЕС и Китай са потвърдили ангажимента си към решението за две държави.

ЕС и Китай са основни икономически партньори с 2,3 милиарда евро търговски стокообмен на ден, но според Брюксел в търговските отношения има дисбаланс. Лидерите на ЕС са изразили загриженост за изкривяването на пазара и отрицателните ефекти от производствения свръхкапацитет в китайската икономика. ЕС е подчертал значението на постигането на по-балансирани икономически отношения с равни условия и реципрочност. ЕС също така е подчертал необходимостта от напредък в справянето с основните интереси на ЕС и дългогодишни изисквания (напр. прозрачност в бизнес средата, предвидими вериги на доставки, изкривявания на търговията, включително промишлени субсидии, и специфични за сектора търговски бариери).

ЕС е подчертал съвместната отговорност на двете страни за гарантиране на прозрачна и конкурентна среда за цифровата икономика, включително равни условия за изкуствения интелект, които зачитат правата на човека и основните свободи.

Лидерите от ЕС и Китай са обсъдили и сътрудничеството в областта на изменението на климата и околната среда. Позицията е че като големи икономики, ЕС и Китай трябва да ръководят глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, включително на текущата КОП28.

Европейските лидери са поставили и въпроса за състоянието с правата на човека в Китай, по-специално системните нарушения на правата на човека в Синдзян и Тибет, принудителния труд, отношението към защитниците на правата на човека и лицата, принадлежащи към малцинства, както и продължаващото подкопаване на основните свободи в Хонг Конг. ЕС е изразил загриженост и за нарастващото напрежение в Тайванския пролив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителният съвет на БФХГ проведе последно заседание за календарната годината
Управителният съвет на БФХГ проведе последно заседание за календарната годината
Иван Димов завоюва сребро на Световната купа по вдигане на тежести в Катар
Иван Димов завоюва сребро на Световната купа по вдигане на тежести в Катар