НОВИНИ

ЕСО с предложения за намаляване на цената на тока за бизнеса

Николай Минков
от Николай Минков
12:27, 08.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийният системен оператор ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложенията си за намаляване цената на тока на свободния енергиен пазар.
Очаква се това да понижи с над 30% цената на недостиг на балансиращия пазар.

Разходите за ток на бизнеса се формират не само с електричеството, което индустрията купува от свободния пазар, но и с разходите, които правят за балансиране на електроенергийната система.

Именно в тази посока е идеята за промяна на правилата за търговия с електричество, която се подкрепя от Енергийния системен оператор. Те предвиждат вместо постоянно да се правят балансиращи групи с координатори, в които да участват производителите на ток и консуматорите, това да става с директни договори към ЕСО. Направени са съответните изчисления и симулации.

"Ние извършихме няколко симулации за предходни месеци, за месеците август и септември. При отпадане на обединенията между координаторите на балансиращите групи това ще повлияе положително на цената за недостиг на електрическата енергия. Пределната цена през месец август е била 318 лв. Ако бяха отпаднали тогава обединенията, цената за недостиг щеше да е 228 лв. За септември пределната цена е 344 лв., в случай, че бяха отпаднали тогава обединенията, цената щеше да бъде 231 лв. към всички крайни потребители", каза изпълнителният директор на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев.

В следващите дни ЕСО ще внесе своето становище в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андре Токев се извини за пътния инцидент
Андре Токев се извини за пътния инцидент
Нападение с нож срещу полицай в Кан
Нападение с нож срещу полицай в Кан