НОВИНИ

Приключиха дейностите по запазване на мозайките на Бузлуджа (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 08.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Приключват дейностите за този сезон по проект "Бузлуджа". Основната му цел е спасяването на изоставения паметник и превръщането му в достъпен туристически обект.

След две години работа от Фондация „Бузлуджа“ обявиха, че са приключили дейностите по запазването на мозайките в монумента. Те представляват най-голямото мозаечно пано в Европа, разположени на площ от 1000 кв.м. За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и спре разпадът, им бе организирана кампания "Осинови мозайка".

"Мозайките бяха в критично състояние. Те буквално се разпадаха. Имаше реален риск да ги загубим безвъзвратно", каза Никифор Харалампиев - главен асистент катедра "Реставрация", НХА.

"В кампанията се включиха 10 личности и фирми. Местни и от България, които всъщност подкрепиха опазването на мозайките и по този начин ги спасиха от разруха. Опазването на една мозайка струваше между 5 и 7 хиляди лева, в зависимост от нейната големина", уточни архитект Дора Иванова.

Екипът ще продължи работа по допълнителни, задълбочени проучвания на материалите, от които са направени паната.

"От тук нататък вече обмисляме, обсъждаме различни варианти. За сега дори не мислим за пълно възстановяване. Обмисляме дали някой от паднатите фрагменти дали да бъдат върнат на местата им или не. Обмисляме дори дали да бъде почистена тази патина. В момента това, което виждате е неоригиналния колорит на мозайките. Т.е. силно променен поради натрупване на различни замърсявания, лишеи, които коренно променят оригиналните цветове”, каза Никифор Харалампиев.

За да бъдат съхранени от тежките зимни условия и спре разпадът, им бяха издигнати предпазни съоръжения около двата кръга мозайки.

"Условията са много тежки. До 120 км/ч е вятърът тук, затова конструкцията, която сме изградили е изключително здрава. Текстилът е много стабилен и устойчив и сме го разделили с тази здрава конструкция, която с доброволци изградихме и както виждате едно платно е съвсем малко и ще може да издържи на напъна и на усилията на вятъра и на метеорологичните условия тук”, казва архитект Иванова.

Следващите дейности ще продължат напролет и те са свързани с обезопасяването на паметника заради силния посетителски интерес.

"С проект "Бузлуджа", ние работим в две посоки: едната е стабилизирането на паметника, опазването и спешните мерки, а другата - изготвянето на цялостен план за опазване и управление на сградата. Като целта, разбира се е, той да бъде функционален, да бъде място за култура и за събития. А нашата следваща цел е да отворим паметника възможно най-скоро, в най-кратък срок за посетителите", уточнява архитект Иванова.

Дора Иванова сподели, че само през изминалия сезон повече от 50 000 души са посетили паметника Бузлуджа.

Бузлуджа вече е със статут на недвижима културна ценност от национално значение

Следващите дейности ще продължат напролет и са свързани с обезопасяването на паметника заради силния посетителски интерес.

Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли в Сандански канал за издаване на фалшиви сертификати за гърци?
Има ли в Сандански канал за издаване на фалшиви сертификати за гърци?
Малка е вероятността Юнайтед да уволни Солскяер сега
Малка е вероятността Юнайтед да уволни Солскяер сега