НОВИНИ

Има ли в Сандански канал за издаване на фалшиви сертификати за гърци?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 08.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Публикации в гръцки медии твърдят, че в Сандански работи канал за издаване на зелени сертификати на неваксинирани гърци. По този повод от Регионалната здравна инспекция в Благоевград съобщиха, че към този момент нямат информация или подаден сигнал от гръцка или българска страна за засечени фалшиви или невалидни сертификати за ваксинация.

В свои разследвания журналисти от южната ни съседка разкриха схеми за фалшиви документи за ваксинация, получавани срещу заплащане у нас.

Дори и да има злоупотреба, тя би била много трудно доказуема, според директора на здравната инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов, тъй като само в област Благоевград общопрактикуващите лекари, които поставят ваксини са повече от 180, а местата в Сандански са над 10.

По думите му, заради подобни незаконни практики, има вероятност сертификатите за ваксинация, издадени в България да не се признават в чужбина.

"Със сигурност има такава опасност. Това компрометира и работата на колегите, които работят по ваксинационния процес, компрометира и хората, които са с истински сертификати, знаете вече на влизане в Гърция всички подлежат на тестове, един вид гърците не признават нашите сертификати", каза д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград.

Преди дни гръцката обществена телевизия излъчи разследване, в което пред репортерка гръцки посредник потвърждава "българската връзка". Клиентите са предимно от Северна Гърция. Стоката е достъпна за всеки срещу определена сума и кратко посещение в София, посочва източникът на гръцките ни колеги.

"Това са автентични Европейски ваксинационни сертификати. След като пристигнете всичко е готово за 15 минути. Към настоящия момент цената е 300 евро. "Каналът" е български, но си имат хора и тук, които познавам. Пращам клиентите в София да си вземат документите", казва посредникът.

Гръцките власти са започнали разследване, което до момента не е дало резултат, съобщава вестник "Катимерини". Прокуратурата е разпоредила предварителна проверка, възложена на Дирекцията за сигурност в Солун. Случаят е поет от отдела за борба с организираната престъпност.

Според огласената информация, че в района на Сандански има верига, която издава фалшиви европейски сертификати като се възползва от пропуски в сигурността на здравната система на България, пише "Катимерини". Замесени били и митнически служители от двете страни на границата. Писма на гръцките служби за сигурност до България и Република Северна Македония са останали без отговор.

Според източници на "Катимерини", конкретното разследване е било прекратено поради преднамерени пречки за гръцката полиция. Според други гръцки служби обаче не става дума за сертификати от България, а за открити фалшификати, свързани с болница "Гениматас" в Солун и здравния център "Палама" в Кардица, Гърция.

Разследването по тази писта продължава. Почти всяка гръцка телевизия е показала, че сертификати с невярно съдържание могат да се купят не само от България, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева в предаването "Светът и ние":

"Например, журналист от телевизия "Мега" си купи съвсем европейски здравен сертификат от гръцка платформа, на гръцки, плати и я получи. Още от август се появиха съмнения, че и в Гърция имало центрове, в които са издавали сертификати без хора да бъдат ваксинирани, на свои близки. Засега съобщават само, че се води някакво разследване, но както изясниха специалистите това престъпление е трудно да се докаже."

Съществува добро сътрудничество с българските власти по въпросите на сигурността, отбелязва високопоставен служител на гръцкото министерство на гражданската защита.

Гръцките власти заявиха, че ще бъдат "безпощадни" към хората, които издават или използват фалшиви имунизационни паспорти.

Вижте повече от кореспондента на БНР Катя Пеева:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клуб поиска от Софийски градски съд отмяна на всички решения от конгреса на БФС
Клуб поиска от Софийски градски съд отмяна на всички решения от конгреса на БФС
Приключиха дейностите по запазване на мозайките на Бузлуджа (Снимки)
Приключиха дейностите по запазване на мозайките на Бузлуджа (Снимки)