НОВИНИ

Проверяват десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 30.09.2021
11886
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Все още няма нито един доказан случай на фалшифициране на сертификат за ваксинация у нас. Десетки са обаче сигналите, които се проверяват. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Въпреки високата смъртност от коронавирус у нас - по данни на университета "Джонс Хопкинс", на всеки 100 заразени българи в момента умират четирима. И според здравните власти засега промяна в мерките не се налага.

Доказано фалшиви сертификати все още няма, но част от ваксинираните в тежко състояние в болница са вероятно именно такива случаи - за това вече говорят различни експерти. За такъв случай знае и адвокат Мария Шаркова.

"Вече има случаи, за които ми съобщават и близки, че тези хора впоследствие съжаляват, че са постъпили по този начин", каза тя.

Издаването на сертификат без да е поставена ваксина е престъпление, а заплащането за тази услуга от пациента може да се приеме като подкуп, смята Шаркова. Има признаци, по които може да се насочат разследващите, за да установят фалшификацията.

"Ако от едно и също място ние имаме прекалено много издадени сертификати и техните приносители се оказват болни, включително тежко болни в лечебно заведение, или не дай си боже починали, то тогава може да се мисли за наличие на някаква тенденция", допълни адвокат Шаркова.

"Получавали сме такива от отделни РЗИ-та, че има данни за много висок брой имунизирани в определени места от определени хора, при това с адреси в различни места в страната", каза доц. Ангел Кунчев.

Друг сигнал за нередност може да бъде колко дози са поставени от една партида.

"От един и същи флакон да са поставяни ваксини дълъг период от време, а не в обичайния, предвиден във връзка с поставянето на ваксината", обясни адвокат Мария Шаркова.

Данните показват, че от май досега починалите ваксинирани са под един процент.

За последните 7 дни процентът е близо 6.

Близо 8 процента от хоспитализираните в този период са с поставена ваксина.

"Получавани са сигнали за фалшиви сертификати, всички сигнали сме предали на прокуратурата, ние няма как да изследваме, това изисква специално разследване, за да се установи, тъй като знаете, че там има две заинтересовани страни - този, който поставя и този, на който му се поставя", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

"В някои държави вече се обсъжда или е въведено на места ваксинирането да става под видеоконтрол, без да се заснема лицето на пациента, за да може да се предпазят от подобни злоупотреби", допълни адвокат Шаркова.

В Гърция вече има разкрити случаи на издадени фалшиви сертификати. Проверяват се и сертификати, издадени от България на гръцки лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите
Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите
Втори опит за купуване на допълнителни машини, средства ще бъдат осигурени (Обзор)
Втори опит за купуване на допълнителни машини, средства ще бъдат осигурени (Обзор)