НОВИНИ

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат-президент

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:10, 30.09.2021 (обновена)
10209
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще бъде издигнат от инициативен комитет за президент.

"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани". Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за БТА.

Проф. Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение у нас. За първи път е избран да ръководи Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 17 ноември 2015 г. На заседание на Общото събрание през ноември 2019 г. беше преизбран като ректор.

По-рано днес в медийното пространство се появи информация, че проф. Анастас Герджиков ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет и ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС като основен опонент на сегашния държавен глава Румен Радев. На този етап от ГЕРБ има неофициално потвърждение, че ще застанат зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков и ще го подкрепят като издигнат от инициативен комитет, но отказаха да коментират дали това е окончателното им решение.

В медийното пространство проучвателно вече се завъртяха партийни фигури като тези на бившия вицепремиер Томислав Дончев, кмета на Бургас Димитър Николов, като имена се спрягаха и известни лекари влезли в битката с COVID-19, като сегашният шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски, бившият шеф на "Пирогов" Асен Балтов, известният кардиолог и вече общински съветник от ГЕРБ Иво Петров. Като непартийни фигури се завъртяха и имената на декана на юридическия факултет Даниел Вълчев и президентът Петър Стоянов.

Очевидно този път от ГЕРБ-СДС са решили да заложат на непартиен играч, след като през 2016 г. поставиха срещу Румен Радев разпознаваемата фигура на Цецка Цачева, която беше дотогава председател на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано коментира че ще обяви кандидатурата на партията за президент и вицепрезидент в последния момент. Дали окончателният кандидат на ГЕРБ ще е Анастас Герджиков, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От САЩ призовават интеграцията на РС Македония и Албания към ЕС да започне възможно най-бързо
От САЩ призовават интеграцията на РС Македония и Албания към ЕС да започне възможно най-бързо
"Автомагистрали”: При намалени финансови резултати се намалява заплащането на директорите
"Автомагистрали”: При намалени финансови резултати се намалява заплащането на директорите