НОВИНИ

Не се очаква увеличение в глобите за поставена скоба или репатриране на кола в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:24, 30.09.2021 (обновена)
11794
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Важно за шофьорите в София. Глобите, които плащаме за поставена скоба или репатриране на колата ни, най-вероятно няма да бъдат увеличени. Това каза зам.-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков. Предложението за увеличението дойде след доклад на Центъра за градска мобилност, че реалната стойност на тези дейности е по-висока от това, което плащат нарушителите, а разликата се покрива от есемесите за паркиране в синя и зелена зона.

Според данните на ЦГМ нарушителите плащат по-малко от реалната стойност на дейността. А именно 60 лв. за репатриране, като реалната цена е 105 лв. и 30 лв. за скоба, като реалната цена е 49 лв.

Настоящите размери за разходите за принудително преместване и принудително задържане не са променяни от 2012 година. Тогава те отговаряли на реалната стойност на тази дейност, но с годините цената се увеличила.

Днес стана ясно, че формирането на разходите не е съвсем точно, защото се отнася за всички репатрирани автомобили в столицата на годишна база, а не само за нарушителите.

Тези суми обхващат цялостната дейност по репатриране на ЦГМ, включително и тези, които са възлагани при ремонти, когато има необходимост, когато има културни мероприятия цели площади се изпразват, каза Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Затова до една седмица от ЦГМ ще трябва да представят нов анализ на разходите по тези дейности и тогава транспортната комисия към Столичния общински съвет ще реши дали има реална необходимост от увеличаване на глобите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също каза, че новите разчети ще покажат дали предложението за увеличение е резонно. Според нея по-важната задача е да продължава разширението на зоните.

Много е сериозно настояването на живеещите в центъра да се удължи работното време на синята зона и най-важното предложение е да се намалят местата за институциите, включително за СО, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Тази сутрин кметът инспектира ремонта на ул. "Първа българска армия" и каза, че очаква до началото на декември улицата да бъде изцяло готова. Това е поредна изцяло реконструирана улица без велотрасе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От началото на октомври България излиза от червения списък на Израел с рискови държави
От началото на октомври България излиза от червения списък на Израел с рискови държави
Частично бедствено положение заради заседналия кораб, обмислят евакуация на екипажа
Частично бедствено положение заради заседналия кораб, обмислят евакуация на екипажа