НОВИНИ

НСИ: 60% от населението е преброено

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:43, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

В 00.00 ч. тази вечер приключва електронното преброяване. Българите, които се преброиха електронно обаче, са по-малко от тези през 2011 година. Причините - първите дни заради интернет-атаки, а след това и успокоението, че срокът е удължен.

Досега 2 300 000 души са се преброили електронно - това са 33% от населението. 2 000 000 души или 27% пък се преброиха с анкетьори. Или общо преброено досега е 60% от населението.

Оказа се, че този път електронното преброяване премина по-слабо отколкото през 2011-а. 33 срещу 41 процента тогава. Причината:

"Първоначално знаете имахме проблем с достъпа до системата, имаше редица атаки с огромен зловреден трафик към нашата IT-инфраструктура, това отказа хората, те имаха желание в началото, но нямаше достъп до системата по тази причина. След това удължихме срока, това пък намали интереса - хората си мислеха има време, има време", обясни Магдалена Костова от НСИ.

Времето обаче изтече, а от статистиката очакваха по-големи проценти. Сега ще бъде затруднено преброяването на терен, защото и без това анкетьорите са малко.

С анкетьора Елена Чалъкова сме в столичния квартал "Горна баня". Казва, че най-трудното в тази работа е да се намерят хората. На първия адрес човек има, преброен е електронно, но не желае да даде кода си на преброителя.

"Той казва, че жена му е направила електронно преброяване, въпреки това трябва да се свържат с нас и да ни дадат кода си, за да бъде всичко коректно", каза Чалъкова.

БНТ: От Статистиката казват, че дори да не ви го предадат, те пак са преброени и няма нужда от глоба?

"Да, но все пак трябва да отчетем и сградата", допълни тя.

На следващия адрес няма никой и Елена оставя флайер с телефона си за връзка. В следващата къща също има човек и той и семейството му са преброени от Елена.

БНТ: Трудно ли Ви се стори преброяването?

"Не. Много приятно даже беше", отговори Младен Йорданов.

БНТ: Лесни ли бяха въпросите?

"Лесни, не са трудни", каза Йорданов.

БНТ: А очаквахте ли преброител?

"Предполагам, че очаквах", допълни той.

Много хора в момента се оплакват, че все още при тях не са дошли преброители.

"Да, защото на някои места особено в големите градове ние още при набирането имахме проблем с необходимия брой преброители. Прави се всеки ден реорганизация, тези, които приключват, се преназначават на нови участъци. Ще дойде преброител", категорична беше Магдалена Костова.

Преброяването с преброител е удължено до 10 октомври. Засега остава непреброено около 40% от населението или над 2 млн. души. Ако все пак останат непреброени хора, след приключване на преброяването те ще бъдат добавени по определени критерии от различни административни източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев пита ЕК каква помощ може да се окаже на България за кризата със заседналия кораб
Емил Радев пита ЕК каква помощ може да се окаже на България за кризата със заседналия кораб
Трети ден поред рекорд по смъртност от COVID-19 в Русия
Трети ден поред рекорд по смъртност от COVID-19 в Русия