НОВИНИ

ИТН предлага 18 антикризисни мерки в енергетиката

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:18, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От "Има такъв народ" предлагат промяна от 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата.

Сред тях е приложение на механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени. Според тях потенциално страната може да изгуби сериозни средства от пасивност, липса на реформи и некомпетентни действия. Прогнозират, че прекият удар върху българския потребител ще се усети след нова година.

Три са факторите, които доведоха до кризата. Единият фактор е бързият ръст на търсенето на природен газ на борсите в Западна Европа, вследствие на което се повиши цената на борсите, а нашата цена, с която купуване от "Газпром" е реферирана с тези цени. Естествено нашите цени тръгнаха нагоре със същото темпо, с което в Западна Европа, т.е. външният фактор. Вторият фактор е емисиите. Ние не можем да променяме цените, така че вторият фактор, който доведе до повишаване на електроенергията и затрудни бизнеса е цената на природния газ" посочи енергийният експерт от ИТН Иван Хиновски.

Сред другите изброени като приоритетни мерки е разработване, обществено обсъждане, приемане и приложение на Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната в европейската схема за ползване на енергийни помощи.

Има посочени и 10 средносрочни мерки. Сред тях - разработване и изпълнение на 3-годишна пътна карта за пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия: промени в нормативната база, институционални промени, подготовка и информиране на битовите потребители за механизма на преминаването им към свободния пазар. Има и мярка разработване от екип енергийни експерти за промени в Правилата за търговия на БНЕБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден поред рекорд по смъртност от COVID-19 в Русия
Трети ден поред рекорд по смъртност от COVID-19 в Русия
Здравното министерство стартира томбола със смарт часовници за ваксинирани
Здравното министерство стартира томбола със смарт часовници за ваксинирани