НОВИНИ

ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи Анастас Герджиков за кандидат-президент

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:05, 30.09.2021 (обновена)
11708
Чете се за: 05:45 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще бъде издигнат за президент от инициативен комитет. Той ще бъде подкрепен от ГЕРБ - СДС като основен опонент на сегашния държавен глава Румен Радев. Тази непотвърдена до момента информация предизвика днес много коментари и оценки.

Анастас Герджиков е ректор на Алма Матер вече втори мандат и е на поста от 2015 г. Кандидатурата му още не е официално обявена. Неофициални източници от ГЕРБ потвърждават, че ще застанат зад него.

След като в медийното пространство проучвателно се завъртяха партийни фигури като тези на бившия вицепремиер Томислав Дончев, кмета на Бургас Димитър Николов, като имена се спрягаха и известни лекари влезли в битката с COVID-19, като сегашният шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски, бившият шеф на "Пирогов" Асен Балтов, известният кардиолог и вече общински съветник от ГЕРБ Иво Петров.

Като непартийни фигури се завъртяха и имената на ректора на СУ Анастас Герджиков, декана на юридическия факултет Даниел Вълчев и президентът Петър Стоянов. Очевидно този път от ГЕРБ-СДС са решили да заложат на непартиен играч, след като през 2016 г. поставиха срещу Румен Радев разпознаваемата фигура на Цецка Цачева, която беше дотогава председател на парламента.

Засега от ГЕРБ има неофициално потвърждение, че ще застанат зад кандидатурата на Анастас Герджиков и ще го подкрепят като издигнат от инициативен комитет, но от партията отказаха да коментират дали това е окончателното им решение.

Самият Анастас Герджиков не беше открит за коментар - нито той, нито неговият ПР отговаряха на телефоните си днес.

Специалистът по ПР Нидал Алгафари, който проведе двете президентски кампании на Георги Първанов, коментира преди дни, че очаква кандидатурата на ГЕРБ да е изненадваща, затова го потърсихме за коментар. Според него, фигурата на Герджиков е добра - търси се обединител, а не разединител на мюсюлмани и християни в страната, както и човек, който да удря клин в партията, която го е издигнала за президент, визирайки Румен Радев и БСП.

Да не можеш, да нямаш нужните качества да сплотиш всички тези, които ти излезе и ги поведе с юмрука, а да даваш на едни малко повече, а на други по-малко, за да се случи това да се изпокарат помежду си, такъв точно президент не ни трябва. Трябва ни някой, който да е може би малко по-духовен, малко по-мъдър, малко по-спокоен, за да може да уталожи страстите, които ги имаме в момента в обществото, смята Алгафари.

БНТ: България познава ли го този човек и управлявал ли е досега според вас такъв?

Може да не е управлявал, но такива фигури биха могли да бъдат. Негово величество Симеон е една много добра фигура, биха могли да бъдат и Христо Стоичков, ако щете, макар че казват, че е футболист, но това е човек, който знае как да играе по света, но и знае как да играе колективно, допълни Алгафари.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще обяви кандидатурата в последния момент. Дали окончателният кандидат на ГЕРБ ще е Анастас Герджиков, предстои да разберем.

През 2001 - 2003 г. проф. Анастас Герджиков е заместник-министър на образованието и науката. Бил е управител на Фонд „Научни изследвания" и член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

През 2010 г. става заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност. Година по-късно е назначен за заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение. През 2015 г. е избран за ректор, а четири години по-късно - преизбран.

Роден е в Кърджали. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури и следва класическа филология в Софийския университет. Продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където завършва магистратура. През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература. Води лекции по латински език - фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата "Политика".

По темата работиха:
Д.Маркова, И. Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето
Температури ще достигнат 22 градуса
Температури ще достигнат 22 градуса