НОВИНИ

Транспортен хаос в Айтос след забраната за влизане на тирове

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортен хаос в Айтос от началото на седмицата заради забраната камиони над 12 тона да минават през центъра на града. Рестрикциите бяха наложени след последната тежка катастрофа с ТИР, при която загинаха мъж и двете му деца. Заради ограничението обаче, търговските обекти в проблемния участък останаха без възможност за доставки.

След серията протести на жителите на Айтос, от понеделник беше забранено камиони над 12 тона да минава през ул. "Хаджи Димитър" в града. Забраната обаче важеше за всички превозни средства и търговските обекти останаха без доставки.

Не само нашият обект, ами като цяло из града има проблеми със зареждането, каза Елмаз Ферат, собственик на магазин.

Не искаха да ми доставят стоката, не ми изпълниха заявките, които имах за зареждане на магазините, каза Евгени Петров, търговец.

Заради проблема от Института по пътна безопасност дойдоха в Айтос, за да огледат проблемния участък и да набележат свои мерки, които да подложат на обществено обсъждане.

От инициативният комитет на Айтос заявиха, че не са очаквали решението да доведе до проблеми.

Нашата цел не беше такава. Искаме дебело да подчертаем. Искахме да се ограничат тежките товарни камиони, които транзитно преминават през Айтос, каза Галина Димитрова, Инициативен комитет "Стига жертви" Айтос.

Не може по този некомпетентен начин да решаваме проблемите на транспортната ни система на принципа няма камион, няма проблем, каза Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност.

Днес от АПИ реагираха и ограничението беше коригирано. Под забранителния знак стои табела, че ограничението важи само за транзита.

В случая примерно товарният автомобил е от Бургас за Варна и решава, че трябва да мине оттук, тази забрана важи за такива автомобили. Тези, които имат право да извършват товаро-разтоварителни дейности в обсега на града, имат право да преминават, каза Йовко Йовчев, РПУ-Айтос.

Полицията проверява денонощно преминаващите ТИР-ве дали имат документи, че извършват товарителни дейности в града.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без опашки пред Агенцията по вписванията в последния ден за подаване на годишни финансови отчети
Без опашки пред Агенцията по вписванията в последния ден за подаване на годишни финансови отчети
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето