НОВИНИ

От нашите пратеници на границата с Косово: Разрешават проблема с блокадите

Александър Марков
от Александър Марков
15:14, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
По света
Слушай новината

Блокадите между Косово и Сърбия да бъдат премахнати в 8.00 ч. в събота с едновременното изтегляне на косовските Специални полицейски сили. Договорката беше постигната в Брюксел между представителите на Прищина и Белград, оповести специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

След 11-дневни блокади, които все още продължават, и двудневни тежки преговори договореност беше постигната. Освен най-важното - премахването на блокадите и Специалните полицейски сили в Косово, КФОР - международните мироопазващи сили, предвождани от НАТО, трябва да разположат свои екипи на пунктовете Бърняк и Ярине, за да осигурят стабилността и спокойствието.

Белград и Прищина са се договорили също от 4 октомври да започнат да използват специални временни стикери вместо регистрационни табели, и работна група да започне да търси дългосрочни решения.

Часове, след като стана ясен този пробив, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства развоя на събитията, а сръбският президент Александър Вучич заяви, че приема този компромис. Косовският премиер Албин Курти пък каза, че Специалните сили винаги могат да се върнат.

"Радвам се да науча добри новини от Брюксел. Обсъдих тези теми с президента Вучич и с премиера. Много е хубаво, че са постигнали споразумение, което решава проблема с напрежението в северната част на Косово. Това е работа в посока към устойчиво решение, което гарантира свобода на придвижване и за двете страни. И това отново е мост. Те работиха по създаването на мост за улесняване на диалога, мост на съгласието, мост на взаимното доверие. Това е много тежка работа, но ето че сме наградени с резултати, които са от полза за хората в региона", заяви председателят на ЕК.

"Надявам се, че ще можем да избегнем евентуални проблеми и в бъдеще. Това е много важно за сърбите в Косово и Метохия, и, разбира се, за албанците и за всички нас, в целия регион. Защото всяко дестабилизиране създава проблеми, които не са от полза за никого", каза Вучич.

Новината беше съобщена и на хората, издигнали блокадите и те първоначално я приеха със смесени чувства. Спорът за табелите, както стана известен, повдигна въпроса не само за отношенията между Сърбия и Косово, но и за разделенията, сред които продължават да живеят албанските и сръбските общности тук. Раждат се понятия като: разделен град, Косовска Митровица.

Митровица е "разделен град". В северната част живеят предимно сърби, а в южната - албанци. Мостът над р. Ибър, който свързва двете части, е затворен от 1999-а за автомобили.

"В Митровица, например, имате две общини - южна и северна. Северната сръбска община не иска да си сътрудничи нито с нас, нито с централната власт в Косово, защото все още е жива идеята за присъединяване към Сърбия или размяна на територии", обясни зам.-кметът на община Южна Митровица Фарук Муйка.

Албанците и сърбите тук са свикнали - с разделителните линии, които постоянно се чертаят. С блокадите - също.

"Това не е нещо ново или непознато за никого тук, или поне за нас, разбира се, които сме запознати какво се случва на място. Спорът е израз на дългогодишната битка между Прищина и Белград за територията на Северно Косово", каза Миодраг Миличевич от фондация "Актив".

Башким Чимили е албанец, но работи и живее на север, при сърбите. Мостът над Ибър, казва, свързва двете общности.

"Преди години този мост беше недостъпен и за пешеходци. Имаше мълчаливи, здрави момчета сърби, които наричахме "пазителите на моста". И ако искаш да прекосиш, те те питат: "Къде отиваш?" По-късно след Споразумението от Брюксел от 2013 г. те бяха интегрирани в косовските полицейски сили", разказа той.

На блокадите сред сърбите обаче погледът към моста и мира е различен.

"20 години, от 1999-а, когато свърши войната, се опитват по най-различни начини да направят, така че да нямаме бъдеще тук. И това решение за табелите е поредният пример - по фин начин буквално да ни изгонят от тези области", смята косовският сърбин Александър.

За да има мир според експерти Косово и Сърбия трябва да договорят т.н. "финално, всеобхватно споразумение". Но то се изпълзва вече години наред.

"Нито една от двете страни не желае да преговаря по различни причини. Прищина настоява да бъде призната, първо, и след това да се пристъпи към реципрочни мерки. Белград твърди, че въпросът за независимостта на Косово никога не е бил предмет на преговори. ЕС трябва да бъде много по-постоянен и да изпрати ясно послание: диалогът е абсолютно наложителен, ако двете страни и общества желаят да продължат напред", заяви Миодраг Миличевич.

Дотогава мостът над Ибър остава затворен за автомобили. Пътищата към Ярине и Бърняк - също.

Блокадите засега остават, а със тях и стотици сърби, които ще нощуват в палатки навън на открито.

Снимки: Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова закри международната конференция "Живописна България. Български литературни маршрути II"
Илияна Йотова закри международната конференция "Живописна България. Български литературни маршрути II"
Тристранката обсъжда утре извънредно мерките 60 на 40 и "Запази ме"
Тристранката обсъжда утре извънредно мерките 60 на 40 и "Запази ме"