От незапомнени времена живеещите в района на Странджа и Сакар приготвят една интересна закуска. Необходими са малко продукти и много време за направата ѝ. Става дума за траханата.
Как я приготвят в елховското село Лесово?
Траханата, според справочниците, е персийско ястие. Как е пренесено по нашите земи никой не би могъл да каже. Разпространена е основно в Странджа, Сакар и Родопите. Обикновено всяко село си има собствен начин на приготвянето ѝ.
В Лесово използват сурови червени чушки, вода, сол, брашно и една тайна подправка - сминдух, но в Лесово му казват "крива рога".
Вижте повече във видеото.
Репортер: Румяна Стефанова
Културни дейци ще бъдат удостоени с Почетния знак на президента за Деня на народните будители
Революция в производството на ядрена енергия: България със световен пробив в науката
Благомир Коцев поиска делото срещу него да бъде прекратено, материалите по разследването му бяха предявени