ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави трахана по стара странджанска рецепта?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
9900
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

От незапомнени времена живеещите в района на Странджа и Сакар приготвят една интересна закуска. Необходими са малко продукти и много време за направата ѝ. Става дума за траханата.

Как я приготвят в елховското село Лесово?

Траханата, според справочниците, е персийско ястие. Как е пренесено по нашите земи никой не би могъл да каже. Разпространена е основно в Странджа, Сакар и Родопите. Обикновено всяко село си има собствен начин на приготвянето ѝ.

В Лесово използват сурови червени чушки, вода, сол, брашно и една тайна подправка - сминдух, но в Лесово му казват "крива рога".

Вижте повече във видеото.

Репортер: Румяна Стефанова

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?