НОВИНИ

Гешев поиска закон за лобизма

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 30.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев поиска закон за лобизма и не отговори на въпроси, свързани с текущи разследвания, в това число и за заседналия кораб "Вера Су".

Главният прокурор е на мнение, че на страната ни е нужен закон за лобизма, защото без такъв сега било законно адвокат на обвиняем да стане депутат и да предложи закон за закриване на институцията, която съди същия обвиняем.

Според Иван Гешев това е "нерегламентирана дейност от българското законодателство".

Да, това е законно в България, а дали е морално могат да си отговорят българските граждани, но е въпрос, който не търпи отлагане поне от гледна точка на прокуратурата за регламентиране на тези отношения. На всички е известно, че такава дейност се развива, публична тайна е. Дали е срещу заплащане или други неща, но съвсем логично е това да бъде регламентирано, за да стане ясно кой чии интерес защитава, каза Гешев.

Той подчерта, че в останалите европейски страни тези въпроси са регламентирани до най-дребните детайли.

Даде пример с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя попитала на каква стойност са протоколните подаръци, дадени ѝ при официалните срещи.

Главният прокурор не уточни кои точно депутати у нас обвинява в лобизъм, но в 45-тото и 46-тото Народно събрание имаше различни политически сили, които предлагаха специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити.Промените обаче не бяха приети.

Извън тази тема обвинител номер 1 не коментира нито къде живее в момента след като напусна държавната вила в Бояна, нито разследванията за вчерашното убийство в София и за заседналия край Камен бряг кораб.

По темата работиха:
И.Цонева, Н.Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори опит за купуване на допълнителни машини, средства ще бъдат осигурени (Обзор)
Втори опит за купуване на допълнителни машини, средства ще бъдат осигурени (Обзор)
Инициативният комитет за издигане на Радев - Йотова: Те превърнаха битката за демокрация в своя кауза
Инициативният комитет за издигане на Радев - Йотова: Те превърнаха битката за демокрация в своя кауза